АМКУ за створення в Україні конкурентних умов продажу електроенергії

Опубліковано 19 березня 2019 року о 14:51

На засіданні Антимонопольного комітету України 12 березня 2019 року були схвалені пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо запровадження конкурентних відносин на ринку електроенергії.

Зазначені пропозиції, зокрема, стосувались запровадження в Україні біржової торгівлі електроенергією.

На сьогодні ринок генерації електроенергії є висококонцентрованим (сукупна частка п’яти компаній становить понад 90 %). За таких умов, одним із найважливіших завдань, на думку Комітету, є створення таких «правил гри» на ринку, які б спонукали цих суб’єктів господарювання до жорсткої конкуренції, у тому числі й цінової. При цьому мінімізували можливості для вчинення ними антиконкурентних узгоджених дій та/або зловживань ринковою владою шляхом встановлення необґрунтовано завищених цін на електроенергію.

Враховуючи кращі європейські практики, оптимальним механізмом, який дозволив би запровадити конкуренцію на оптовому ринку електроенергії України, є запровадження біржової торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів.

На думку Комітету, саме біржові торги забезпечать реалізацію принципу функціонування ринку електричної енергії на конкурентних засадах, що передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії», а також не допустить можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції, насамперед з боку учасників ринку.

Варто нагадати, що АМКУ виходив із пропозиціями до Міненерговугілля щодо необхідності запровадження в Україні біржової торгівлі електроенергією ще у квітні 2018 року.

Комітет переконаний, що саме Біржова торгівля електроенергією дозволить створити оптимальний механізм по запровадженню конкуренції на Оптовому ринку та створить умови для формування ринкової ціни на електроенергію.

Такої ж позиції дотримуються й міжнародні експерти, зокрема, представники країн, де біржова торгівля електроенергією є перевіреним інструментом формування прозорої ринкової ціни і виступає індикатором для всього рину.

Комітет планує і надалі продовжувати системну роботу, співпрацювати з іншими зацікавленими сторонами, заради створення в Україні ринкових механізмів торгівлі електроенергією та мінімізації ризиків вчинення порушень конкурентного законодавства на ринках електроенергії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux