Представники АМКУ взяли участь у засіданні круглого столу щодо "Зворотного відліку до нового ринку електроенергії в Україні"

Опубліковано 21 червня 2019 року о 14:17

19 червня 2019 року на майданчику Проекту енергетичної безпеки USAID відбувся круглий стіл на тему: «Зворотний відлік до нового ринку електроенергії в Україні».

Представники Антимонопольного комітету України, центральних органів виконавчої влади, національних регуляторів енергетичного та фондового ринків та учасники електроенергетичного ринку зібралися на круглий стіл для обговорення ступеню готовності сегментів оптового ринку електричної енергії, а саме ринку двосторонніх контрактів, ринку «на добу наперед» та балансуючого ринку.

Учасники обговорили ризики для ефективного функціонування ринку після відкриття 1 липня.

Шукру Богут - старший радник USAID Ukraine - USAID Україна з питань енергетики під час промови зазначив: «Ми підтримуємо запуск оптового ринку електричної енергії у «Безпечному режимі», щоб обмежити ризики, пов'язані з ринковою концентрацією та недостатністю комерційного обліку. Безпечний режим допоможе забезпечити надійне постачання українським споживачам електроенергії належної якості за прийнятними цінами».

В USAID також зауважили, що обмеження «Безпечного режиму» не повинні перешкоджати конкуренції або виходу на ринок нових, кваліфікованих учасників, оскільки це сприятиме створенню рівних умов для всіх учасників ринку та прозорості функціонування ринку.

Вадим Соломченко, начальник відділу Департаменту досліджень та розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ Комітету під час своєї доповіді наголосив на тому, що забезпечення сталого довгострокового розвитку електроенергетичної галузі, належної якості та доступності електричної енергії і підтримання належного рівня безпеки її постачання споживачам є завданням держави. Проте такі заходи по забезпеченню енергобезпеки не повинні застосовуватись за рахунок стримання розвитку конкуренції.

За короткий час не можливо налагодити все так, щоб усі сегменти ринку електричної енергії працювали ідеально, але Комітет застерігає, що при тих умовах, які склались зараз, після впровадження нової моделі ринку електроенергії, можлива ситуація, коли конкурентне середовище буде сформоване лише для третини (20-30 %) ринку електричної енергії в Україні – зауважив Вадим Соломченко.

Наразі ринок генерації електричної енергії в Україні є високонцентрованим, так як всього лише 5 суб’єктів господарювання виробляють більше 90% всієї електроенергії. Імпортери могли б скласти реальну конкуренцію вітчизняним виробникам, особливо на території «Бурштинського острову».

Комітет розуміє необхідність тимчасового встановлення граничних цін на організованих сегментах ринку електричної енергії. Разом з тим, звертаємо увагу, що такий метод ціноутворення за певних умов може призвести й до негативних наслідків, зокрема:

- учасники ринку можуть використовувати граничну ціну, як орієнтир при подачі власних заявок на торги/аукціони і, за певних умов, можуть необґрунтовано піднімати ціни максимально близько до порогу;

- у разі, якщо гранична ціна не буде задовольняти потреби учасників, вони можуть створювати штучний дефіцит електричної енергії виводячи свої енергоблоки в ремонт або штучно затримуючи поставки необхідного палива.

Представник Комітету окремо окреслили приклади діяльності учасників ринку, що знаходитимуться під пильною увагою Комітету, та навели приклади, коли ті чи інші дії можуть бути визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux