Переваги і ризики державної допомоги. АМКУ та SESAR зустрілися з представниками влади та бізнесу Івано-Франківщини

Опубліковано 16 грудня 2021 року о 19:26

Як одночасно розвивати соціальну сферу, посилювати конкуренцію й уникати тиску на бізнес? Про це говорили на зустрічі 16 грудня керівники Антимонопольного комітету, європейські партнери та представники влади Івано-Франківщини і місцевого бізнесу.

Робоча поїздка до області відбулася в рамках останньої у цьому році серії тренінгів щодо державної допомоги, яка здійснюється за сприяння проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR).

Під час зустрічі голова АМКУ Ольга Піщанська наголосила на тому, що Комітет завжди буде стояти на боці чесного бізнесу і буде його «агентом». Комітет зацікавлений у тому, щоб бюджетні кошти виділялися на прозорих конкурентних умовах. Вона звернула увагу, що на Івано-Франківщині кількість звернень щодо державної допомоги наразі залишається досить низькою.

«У 2018 році Комітетом було винесено лише чотири рішення. Порівняйте з Вінницькою областю - 24 рішення щодо державної допомоги у цей час. Але по загальній наданій сумі Івано-Франківська область знаходилася на сьомому місці. З 2019 року ви пішли шляхом незначної державної допомоги, яка не потребує оцінки Комітетом. У 2020 році незначна допомога зросла уже до 31 млн грн», – зауважила Ольга Піщанська.

Своє чергою голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук наголосила на актуальності співпраці з органами АМКУ з огляду на те, що Прикарпаття є туристичним регіоном, де активно розвиваються промисловість та сільське господарство. 

«У нашій області досить добре налагоджена співпраця з Антимонопольним комітетом. Для нас дуже важливо щоб підприємництво працювало і розвивалося. Синергія органів державної влади та місцевого самоврядування дає змогу ефективно втілювати реформу децентралізації. Спільними зусиллями ми будемо робити все, щоб у нас гарантувати добросовісну конкуренцію у сфері підприємництва»,  зазначила Світлана Онищук. 

Вона розповіла, що наразі при обласній державній адміністрації створено перший в Україні офіс децентралізації, в якому проєктні менеджери допомагають територіальним громадам залучати кошти для розвитку.

«Ніхто не має сумнівів в тому, що сьогодні вся Україна потребує не тільки економічного зростання, прозорих ринкових умов праці для всіх суб’єктів, а й стабільності і порядку. Ми покладаємо велику надію на нинішній склад Антимонопольного комітету, на те, що під вашим керівництвом стане більше порядку, прозорих, справедливих правил для українського бізнесу»,  заявив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. 

Водночас міський голова Івано-Франківська Руслан  Марцінків зазначив, що керівництво регіону зацікавлене у його розвитку та допомозі місцевому бізнесу 

«Ми всі підтримуємо політику Президента України, який наполягає на обмеженні влади олігархів. Велика роль у цьому Антимонопольного комітету. У нас найбільше скарг – на облгази, обленерго, на наш аеропорт. Це складні проблеми для нашого краю, для територіальних громад та підприємців. Тому дуже важливо, що у нас є діалог щодо їх вирішення», – акцентував Руслан Марцінків.

У відповідь Ольга Піщанська зазначила, що перерахована проблематика є спільною для усіх регіонів, відтак на основі розв’язання проблеми в одному регіоні напрацьовуються відповідні універсальні алгоритми і для інших.

Водночас заступник директора Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Антон Балаба зазначив, що співпраця органів АМКУ з  місцевою владою Івано-Франківська вже має  прикладний результат.

«Я особисто дуже зрадів, побачивши нові тролейбуси в Івано-Франківську. Це  теж результат нашої спільної роботи. Пишаюся, що ми можемо реалізовувати такі проєкти та змінювати життя на краще», – розповів Антон Балаба.

Україна може стати членом Європейського Союзу досить швидко, оскільки робить великі кроки щодо виконання вимог Угоди про Асоціацію з ЄС, висловив думку керівник Проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау.

«Запевняю вас, що якщо Україна вже розпочала робити та продовжить робити такі конкретні кроки у впровадженні правил державної допомоги, ми дуже швидко досягнемо успіху. Румунії знадобилося цілих 20 років, щоб бути до цього готовими. А зараз, коли ми дивимося на 20 років назад, то розуміємо, що коли ця система вже запрацювала, вона досить швидко і гарно розвинула економіку нашої країни й я вважаю, що так само буде відбуватися і в Україні», – зазначив Штефан Сабау.

Крім того, Штефан Сабау звернув увагу на те, що АМКУ значно покращив якість прийняття рішень у справах по державній допомозі, а також співпрацю з місцевими та центральними органами влади.

Сьогодні керівництво АМКУ та SESAR зустрілися з місцевим бізнесом та пресою. Завтра, 17 грудня, в Івано-Франківську відбудеться спеціальний тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу. А керівництво АМКУ знову зустрінеться з представниками місцевого бізнесу та проведе робоче засідання з працівниками Західного міжобласного територіального відділення АМКУ.

Нагадаємо, що на порталі з питань  державної допомоги можна отримати консультації з зазначеної тематики.   


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux