Орган оскарження АМКУ відзвітував за січень 2018 року

Опубліковано 06 лютого 2018 року о 18:35

6 лютого 2018 року Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв та Директор  Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель Роман Коваль під час прес-брифінгу розповіли про результати роботи Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг за січень 2018 року.

За минулий місяць Колегія розглянула 349 скарг по суті, що вдвічі більше, аніж за аналогічний період 2017 року. За 103 скаргами було відмовлено, задоволено  -  205 скарг і зобов’язано Замовника виправити порушення. За словами Голови АМКУ Юрія Терентьєва, передумов для зменшення кількості скарг немає.

Сфера діяльності, яка найчастіше оскаржувалась, стосувалась харчування та послуг роздрібної торгівлі (за даними модулю BI Prozorro).

Найбільш оскаржуваним Замовником стала Дніпровська міська рада за процедурами закупівлі послуг із організації дитячого харчування, рішення якої за останніх два місяці оскаржили 81 рази. При чому Колегія АМКУ за результатами розгляду 12 скарг зобов’язала Замовника внести зміни до тендерної документації. Ще 60 скарг наразі Колегією прийнято до розгляду.

ТОВ "Понтем.уа", яке найчастіше зверталось до органу оскарження АМКУ через систему закупівель ProZorro, подало 40 скарг.  

Найбільш поширеними порушеннями під час проведення торгів з боку Замовників став дискримінаційний підхід у частині відхилення тендерних пропозицій, а саме, почастішали випадки вибіркового підходу до учасників із однаковими порушеннями в пропозиціях.

Також Замовники не проводили торги за процедурою "прекваліфікації" у випадках, коли очікувана вартість перевищувала 133 тис євро. Ускладнювали тендерну документацію: надмірні та складні вимоги до учасників, "приховування" документів, які повинні надаватись учасниками у складі пропозицій у розділах документації, що не стосуються змісту тендерних пропозицій (розділ оцінки, проекту договору тощо).

Учасники під час підготовки тендерних пропозицій найчастіше помилялись під час оформлення банківських гарантій, а саме, не вказували в гарантіях  місцезнаходження банків-бенефіціарів, коли це передбачено тендерною документацією. Також учасники не надавали додатків до договорів (аналогічних договорів, договорів на підтвердження матеріально-технічної бази тощо), коли такі додатки визначені договорами як невід'ємні частини.

Загалом до держбюджету України  за січень надійшло 2 460 000 гривень,  сплачених за оскарження рішень до АМКУ.

З презентацією можна ознайомитися тут.

З повною версією відеозапису можна ознайомиться тут.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux