Орган оскарження АМКУ економить бюджетні кошти. Підсумки діяльності за квітень

Опубліковано 10 травня 2018 року о 17:04

З результатами роботи Органу оскарження АМКУ за квітень ознайомили на прес-брифінгу Голова Комітету Юрій Терентьєв, заступник Голови Комітету - державний уповноважений Комітету Ніна Сидоренко та директор Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель Роман Коваль.

За словами Голови Комітету, кількість скарг, які надходять до Органу оскарження, продовжує зростати. Якщо в квітні минулого року надійшло 534 скарги, то в квітні цього року їх кількість зросла до 603. Кількість розглянутих скарг по суті збільшилася у Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM294image002.jpgпонад півтора рази з 284 до 440. При цьому в 282 випадках скарги було задоволено (повністю або частково).

 Досі лишається проблемною статистика щодо надходження скарг до Колегії без оплати, за квітень надійшло понад 100 таких скарг. Слід нагадати, що за подання скарги до Органу оскарження АМКУ відповідно до постанови Кабінету Міністрів
№ 291 справляється плата в таких розмірах:

          5 тис. гривень - у разі оскарження закупівлі товарів або послуг;

          15 тис. гривень - у разі оскарження закупівлі робіт.

У квітні сума коштів, які були сплачені за подання скарг до Органу оскарження і надійшли до держбюджету, сягнула 2 мільйонів 940 тисяч гривень.

Заступник Голови Комітету - державний уповноважений Ніна Сидоренко навела конкретні приклади та наголосила на порушеннях з боку замовників під час проведення закупівель.

Останнім часом Колегія виявляє збільшення кількості порушень, пов'язаних із діями замовників, які значно ускладнюють вимоги тендерної документації. Зокрема, встановлюють надмірні, складні для виконання вимоги або застосовують дискримінаційний підхід під час розгляду пропозицій учасників. Також цього місяця Колегією розглядалися скарги, особливістю яких є невідповідність інформації, оприлюдненої у системі Прозорро, прийнятому замовником рішенню (скаржника визнано переможцем, але в системі його статус  - «відхилено»).

Окрім того, на брифінгу підкреслили, що за квітень Орган оскарження АМКУ при виявленні порушень у сфері публічних закупівель, за результатами розгляду скарг зекономив державні кошти (очікувана вартість предмета закупівлі), а саме, зобов'язано замовників  внести зміни до тендерної документації на понад 2 мільярди 280 тисяч гривень; зобов’язано скасувати рішень про відхилення скаржників та про визначення переможців на понад 950 мільйонів гривень; виявлено порушення в діях замовників, які вже неможливо усунути на суму в понад 1 мільярд 600 тисяч гривень – таких замовників було зобов’язано відмінити процедури закупівель.

З презентацією звіту можна ознайомитися тут.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux