Ольга Піщанська на засіданні Конференції ООН з торгівлі та розвитку: «Роль конкурентних відомств є визначальною у подоланні криз»

Опубліковано 21 липня 2022 року о 15:53

Переосмислення застосування конкурентного законодавства в умовах пандемії та постпандемічного відновлення економіки, співпраця у цьому процесі конкурентних відомств з іншими державними структурами, забезпечення конкуренції на ринку електронної комерції та підвищення цін на продовольство. Ці та інші проблемні питання обговорюються під час XX-го засідання Міжурядової групи експертів з законодавства та політики в сфері конкуренції Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), яке триває у Женеві. Від України участь у заході в форматі онлайн беруть голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська та державний уповноважений Комітету Сергій Шершун.

Під час свого виступу перед учасниками засідання голова АМКУ Ольга Піщанська розповіла міжнародній спільноті про те як досвід АМКУ, набутий у пандемічний період знадобився під час налагодження роботи в умовах воєнного стану. Зокрема, вона зазначила, що Антимонопольний комітет у повному складі працює у Києві та відновив усі свої функції. 


«Зараз Комітет проводить засідання, приймає рішення, моніторить ситуацію на ринках, комунікує з Урядом та військовими адміністраціями. Ми акцентуємо увагу на сприянні бізнесу, який  намагається вистояти і відновитися, попри війну. Наголошу, що АМКУ наразі здійснює діяльність лише відносно бізнесу, який працює на відносно мирній території України», – зазначила голова Комітету.

Окрім цього, Ольга Піщанська наголосила на важливості обміну досвідом та співпраці конкурентних відомств країн світу для виходу з кризи:

«У складні періоди роль конкурентних відомств є визначальною для подолання криз. Це – сигнал громадськості, бізнесу та світовій спільноті про дієвість й стабільність влади… Глобалізація та розвиток цифрових технологій дають нам унікальні можливості для об’єднання зусиль. Ми можемо не лише ділитися досвідом й обмінюватися інформацією, а й проводити спільні дослідження та розслідування», - зазначила голова АМКУ.

У відповідь Голова Відділу з питань конкуренції та споживачів, Управління міжнародної торгівлі ЮНКТАД Марія-Тереза Морейра подякувала голові АМКУ за виступ та зазначила, що українське відомство може розраховувати на співпрацю з організацією та отримання необхідної допомоги. 

Зазначимо, Україна має тривалий та позитивний досвід співпраці з ЮНКТАД. Зокрема, експерти організації свого часу здійснили огляд українського конкурентного законодавства й правозастосування та надали свої рекомендації.   

Довідково: Конференція Організації Об'єднаних Націй з торгівлі та розвитку створена в 1964 році для сприяння державам що розвиваються. ЮНКТАД є частиною Секретаріату Організації Об’єднаних Націй, що займається питаннями торгівлі, інвестицій та розвитку. Основною метою організації є формулювання політики, що стосується всіх аспектів розвитку, включаючи торгівлю, інвестиції, допомогу, транспорт, фінанси та технології. ЮНКТАД об’єднує понад 190 країн світу.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux