Оксана Дягілєва: «Залучення регіональних відділень під час моніторингу державної допомоги підвищить ефективність роботи у цьому напрямку»

Опубліковано 01 вересня 2020 року о 17:19

Антимонопольний комітет України активніше залучатиме регіональні офіси до процесу моніторингу і контролю надання державної допомоги. Це дозволить швидше реагувати на порушення конкурентного законодавства. Про це, виступаючи на організованій «Центром економічної стратегії» онлайн-конференції «Як побороти неефективність комунальних підприємств?», розповіла директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Оксана Дягілєва.


«Департамент державної допомоги АМКУ перевіряє, чи впливає бюджетне фінансування підприємств на конкуренцію. До цього процесу ми будемо залучати і регіональні відділення, адже вони краще знають ситуацію на місцях. Вони не мають повноважень приймати рішення щодо державної допомоги чи її допустимості, але можуть допомогти у процесі моніторингу і контролю. Це дасть змогу активніше реагувати на випадки, коли комунальні або інші підприємства фінансуються  із бюджету з порушенням законодавства», - зазначила Оксана Дягілєва.

Для того, щоб забезпечити представників Комітету в регіонах необхідними знаннями, разом з проектом «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» для представників територіальних відділень АМКУ проведено дводенний навчальний семінар.

Тож тепер представники місцевої влади зможуть звертатися за консультаціями та переднотифікаційною перевіркою документів і до співробітників регіональних відділень АМКУ.

Водночас Оксана Дягілєва звернула увагу на те, що у кожного є можливість звертатися до Комітету зі заявами про порушення при наданні державної допомоги.

«У нас вже є близько десяти таких заяв з різних регіонів. По деяким з них навіть дійшли висновку, що підтримка дійсно була державною допомогою, хоча нам про неї не повідомили. А також, що така державна допомога є недопустимою. Тобто у Комітету дійсно є можливість контролювати процеси витрати бюджетних коштів», - поінформувала присутніх директорка Департаменту.

Також Оксана Дягілєва нагадала одне з основних правил державної допомоги – допомога має надаватися на мінімально можливому рівні. Вона не може бути надмірною. А надавачі підтримки не повинні ототожнювати її з повною компенсацією витрат.

Більше матеріалів по темі онлайн-конференції


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux