На шляху реформування: АМКУ затвердив нормативно-правові акти

Опубліковано 30 листопада 2023 року о 17:53

30 листопада 2023 року Антимонопольним комітетом України затверджено Порядок звільнення від відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Після громадського обговорення та погодження із зацікавленими міністерствами та відомствами проєкту Порядку звільнення від відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій АМКУ на своєму засіданні прийняв розпорядження про затвердження документа.

В Порядку, зокрема, враховано пропозиції Асоціації правників України та Національного агентства запобігання корупції щодо вимог до інформації та доказів, що подаються заявниками, які мають намір шляхом співробітництва з органами Антимонопольного комітету отримати звільнення від штрафів за участь в антиконкурентних узгоджених діях, пропозиції Асоціації правників України в частині запровадження нижньої межі зменшення розміру штрафів для різних категорій заявників, критеріїв додатковї цінності наданих заявниками доказів, можливості повернення наданих заявниками доказів у випадку відкликання заяви. Комітет також погодився з пропозиціями НАЗК уточнити поняття припинення участі в антиконкурентних узгоджених діях, виключити процедуру особистого вручення заяви уповноваженій особі Комітету, посилити гарантії конфіденційності відомостей про заявників до прийняття рішення у справі.

Вдосконалення процедури звільнення від відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії для суб’єктів господарювання, що співпрацюють з органами Комітету з метою викриття та розслідування таких правопорушень, має сприяти підвищенню ефективності застосування цього інструменту виявлення таємних картельних змов, що широко та успішно використовується органами захисту конкуренції ЄС, США, Японії, Південної Кореї.

Оновлений порядок застосування процедури звільнення від відповідальності забезпечує прозорі та чіткі умови та підстави для суб’єктів господарювання, на яких вони можуть отримати, як повне звільнення від відповідальності за співробітництво з органами Комітету, так і часткове зменшення штрафу. Він, зокрема:

  • впроваджує можливість часткового зменшення штрафу за співробітництво з органами Комітету;
  • надає можливість застосування процедури звільнення від відповідальності до ініціаторів узгоджених дій, при цьому залишається неможливим її застосування до суб’єктів господарювання, які примушували інших суб’єктів господарювання до участі в антиконкурентних узгоджених діях;
  • деталізує, підвищує прозорість та правову визначеність процедури звільнення від відповідальності;
  • впроваджує консультації щодо інформації та документів, які є необхідними для подання та розгляду відповідної заяви

Також Антимонопольний комітет України затвердив Порядок врегулювання у справах про антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання та зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.

За результатами громадського обговорення, зокрема, враховано пропозицію Асоціації правників України стосовно оптимізації строків надання відповідей на запити інформації в межах процедури врегулювання.

Процедура врегулювання у справах є важливим інструментом державного правозастосування конкурентного законодавства у ЄС. Прийняття акту має сприяти прискоренню розслідувань АМКУ порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Процедура врегулювання у справах надасть можливість суб’єктам господарювання, що вчинили порушення, отримати зменшення розміру штрафу на 15%, за співпрацю з Комітетом у вигляді визнання, припинення порушення та усунення його наслідків. Порядок врегулювання у справах деталізує процедури та умови, на яких суб’єкт господарювання може отримати зменшення розміру штрафу, підвищує прозорість та правову визначеність.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux