На науковій конференції обговорили питання захисту від недобросовісної конкуренції на ринках

Опубліковано 31 травня 2024 року о 16:24

31 травня 2024 року відбулась науково-практична конференція на тему: «Захист від недобросовісної конкуренції в умовах євроінтеграції та цифрової трансформації», яку проводив Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності Національної академії правових наук України.

В рамках першої панелі конференції з вітальним словом та доповіддю з актуальних питань розгляду справ щодо недобросовісної конкуренції виступив державний уповноважений Антимонопольного комітету України Сергій Шершун. Він розповів про гучні справи щодо порушення конкурентного законодавства у сфері недобросовісної конкуренції, які Комітет розслідував у 2023 році, про судову практику розгляду таких справ, порядок проведення опитувань споживачів, актуальні питання змін у законодавстві та пріоритети роботи Комітету у 2024 році.

Більш докладно Сергій Шершун розповів про нову практику Комітету під час проведення опитувань думки споживачів щодо наявності в діях суб’єкта господарювання порушень конкурентного законодавства.

«На сьогодні Комітету важливо мати весь спектр необхідних правових інструментів за допомогою яких можливо швидко і у правовий спосіб вирішити правовий конфлікт на ринках», - зазначив державний уповноважений АМКУ.

Також не менш важливим у виступі Сергія Шершуна стало питання подальших пріоритетів роботи Комітету у сфері протидії недобросовісній конкуренції. Одним з них є адвокатування конкуренції та виявлення і припинення порушень конкурентного законодавства на ринках споживчих товарів, які не є лікарськими засобами. Варто зазначити, що наразі існують випадки поширення неправдивих відомостей про лікувальні властивості таких товарів. Тому Комітет і надалі здійснюватиме подальший контроль за дотриманням законодавства стосовно поширення інформації, яка може вводити в оману споживачів, аби забезпечити конкурентне середовище у всіх сферах.

Сергій Шершун підкреслив важливість популяризації розробки правил професійної етики у конкуренції у відповідних сферах господарської діяльності і підвищення рівня конкурентної культури у суспільстві в цілому.

Учасники конференції домовилися посилити співпрацю між науковою спільнотою та Комітетом, в тому числі в рамках подальшої реформи конкурентного законодавства.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux