«Маємо діяти швидко і ефективно, щоб гармонізувати законодавство з ЄС»: Перша зустріч наглядової ради проєкту COMPASA

Опубліковано 27 вересня 2023 року о 18:02

27 вересня 2023 року пройшла перша зустріч Наглядової ради проєкту «Узгодження правил і практик конкуренції та державної допомоги із законодавством ЄС (COMPASA)». Проєкт міжнародної технічної допомоги COMPASA надаватиме підтримку Антимонопольному комітету України в частині посилення своїх інструментів та узгодження конкурентного законодавства із законодавством Європейського союзу. До заходу, окрім керівництва проєкту, долучилося також представництво ЄС в Україні, керівництво Румунської ради з питань конкуренції та АМКУ.


Керівник відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Хлоя Алліо у своєму вступному слові в першу чергу привітала нового очільника АМКУ Павла Кириленка з вступом на посаду та висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю. Також вона акцентувала увагу на попередньому прогресі Комітету в частині удосконалення антимонопольного законодавства:

«Ми надаємо технічну допомогу Комітету з 2016 року. Завдяки цій допомозі, а також завдяки відданості АМКУ та його команди, за останні кілька років було зафіксовано значний прогрес як у сфері державної допомоги, так і у сфері конкуренції. Ми впевнені, що за допомогою проєкту COMPASA Україна продовжить шлях наближення до правил та практик ЄС і зробить все необхідне для забезпечення вступу країни до союзу», - зазначає Хлоя Алліо.

Президент Румунської ради з питань конкуренції Богдан Кіріцою також долучився до привітань та запевнив у всебічній підтримці української сторони на шляху до удосконалення наших правових практик.

В свою чергу Голова АМКУ Павло Кириленко подякував партнерам за надану підтримку:

«Україна виборює своє право бути у Європі високою ціною - за це віддають своє життя наші захисники. І це накладає на нас величезну відповідальність: маємо діяти швидко й ефективно, щоб реформувати країну, гармонізувати її законодавство з ЄС, наблизивши Україну до Європи. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам, які це розуміють, і у цей надскладний для нашої країни час надають нам ефективну допомогу», – підкреслив Голова АМКУ.

Павло Кириленко також зазначив, що наразі пріоритетне завдання – підготувати якісні підзаконні акти, що зроблять можливим застосування нещодавно ухваленого та підписаного Президентом Закону щодо першого етапу реформи АМКУ.

Під час зустрічі керівник проєкту COMPASA Штефан Сабау представив початковий план майбутньої роботи. Зокрема зазначив, що проєкт буде розділений на три компоненти. Перший передбачатиме перегляд та посилення українського конкурентного законодавства відповідно до практик ЄС. Другий – перегляд та вдосконалення нормативно-правової бази у сфері державної допомоги в Україні, а третій – обмін досвідом, підвищення кваліфікації співробітників АМКУ та адвокаційну підтримку.

Партнери запевнили, що в рамках проєкту надаватимуть українській стороні усю необхідну допомогу для якнайшвидшої та найбільш якісної імплементації кращих європейських практик у наше законодавство та правозастосування.

Довідкова інформація: 

Проєкт "Приведення правил та практики у сфері конкуренції та державної допомоги у відповідність до законодавства ЄС" стартував 8 вересня. Він сприятиме сталому та справедливому відновленню та підвищенню економічної конкурентоспроможності України шляхом посилення та приведення у відповідність до законодавства ЄС системи конкуренції та державної допомоги, що відповідатиме вимогам процесу вступу України до Європейського Союзу. Проєкт реалізовуватиметься у 2023-2026 роках консорціумом у складі WYG Consulting Ltd. та Румунської ради з питань конкуренції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux