Круглий стіл ОЕСР: Попередні заходи як ефективний превентивний інструмент

Опубліковано 21 червня 2022 року о 21:52

Про попередні заходи як ефективний превентивний захід в антимонопольних розслідуваннях йшлося 21 червня під час круглого столу в рамках Тижня конкуренції Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у Парижі. Україну на заході представляють голова АМКУ Ольга Піщанська та державний уповноважений Комітету Сергій Шершун. 

На початку дискусії модератор круглого столу, помічник генерального прокурора Антимонопольного відділу Міністерства юстиції США Джонатан Кантер зазначив, що сучасні ринки дуже швидко змінюються, зокрема і внаслідок цифрової трансформації. Саме тому зараз надзвичайно важливими інструментами контролю стали попередні заходи, які дають можливість оперативно реагувати на ринкові порушення.

«Ми іноді «озираємося назад», замість того, щоб «дивитися вперед». Ми говоримо про ринкову онлайн-владу, онлайн транзакції. Це дуже складні питання Оскільки ці явища трапляються все частіше, ми повинні розуміти, який вплив вони мають та визначити, яким чином їх контролювати», – зазначив Джонатан Кантер. Також він окремо привітав представників України та висловив підтримку нашій країні від імені своїх колег.

Під час тематичної дискусії Сергій Шершун відзначив, що попередні заходи дають можливість оперативно відреагувати на ситуацію ще до того, як конкуренції на ринку буде завдано непоправної шкоди.  

«Окрім попередніх рішень ми в Україні використовуємо й такий інструмент як рекомендації. Він дає нам змогу виважено оцінити ситуацію на ринку та спонукати бізнес дотримуватися законодавчих норм та чесних практик. Важливо, що бізнес дуже добре сприймає такий формат співпраці», – зазначив державний уповноважений.

Підсумовуючи участь у дискусії, голова АМКУ Ольга Піщанська зазначила, що Комітету важливо застосовувати весь сучасний спектр правових інструментів, за допомогою яких можливо швидко, ефективно та у правовий спосіб попередити конфлікти на ринках.

«Більш активне застосування попередніх заходів з одного боку може бути викликом для АМКУ, але з іншого – можливістю ефективно реагувати на швидкі зміни на ринках, зупиняти порушення ще до того, як вони завдадуть непоправної шкоди. Наразі в Україні триває реформа конкурентного законодавства. На другому її етапі ми плануємо винести на обговорення з діловою та експертною спільнотою можливість запровадження законодавчих змін, що дали б змогу Комітету застосовувати попередні заходи також і за власною ініціативою», – розповіла голова Комітету.

Нагадаємо, Тиждень конкуренції ОЕСР в Парижі триватиме до п’ятниці, 24 червня.  

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux