Контроль державної допомоги. Керівництво АМКУ зустрілося з владою Харківщини та місцевим бізнесом

Опубліковано 27 квітня 2021 року о 09:17

Перетворити інститут державної допомоги з важкого та незрозумілого питання на дійсно ефективний інструмент – основна мета серії заходів, що їх реалізує АМКУ за сприяння проєкту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR).

26 квітня в рамках цих заходів відбулася зустріч керівництва Антимонопольного комітету України з головою Харківської обласної державної адміністрації Айною Тимчук, головою Харківської обласної ради Артуром Товмасяном, першим заступником голови Харківської міської ради Олександром Новаком та ін.  

Голова АМКУ Ольга Піщанська на початку зустрічі повідомила, що основна мета робочої поїздки - впровадження реалізації Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», що набрав сили більше трьох років тому. Даний закон було прийнято на виконання умов Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. А завдяки сприянню європейських експертів Україна має можливість переймати їхній більш як 60-річний досвід надання та отримання держдопомоги.

«Ми уже пройшли дуже великий шлях. Однак у 2022 році Україна стикнеться зі значними викликами: коли в питанні державної допомоги настане стовідсоткова відповідальність, а у нас досі не напрацьовані необхідні підзаконні акти, а у багатьох ще й немає повного розуміння - як має працювати це законодавство на рівні органів влади та суб’єктів господарювання. Саме тому ми зараз почали більш тісно спілкуватися з усіма регіонами з цього питання», - сказала голова АМКУ.  


Ольга Піщанська зазначила - питання не у тому, що держава не повинна допомагати бізнесу, а в тому, що мають застосовуватися чіткі прозорі умови та розуміння мети і ефекту від такої фінансової підтримки. За її словами, АМКУ уже напрацював чимало кейсів з типових питань, таких як підтримка природних монополій чи комунальних підприємств, що надають безплатні послуги, приміром, лікарні. Така підтримка визнається недержавною допомогою. Питання ж виникають до виділення бюджетних ресурсів підприємствам, що діють на конкурентних або потенційно конкурентних ринках.

При цьому голова АМКУ особливо наголосила, що Харківщина має хороші показники по наданню державної допомоги. Є в області і великі успішні кейси. Як от рішення щодо визначення допустимою державною допомогою виділення фінансової підтримки комунальному підприємству «Міський ринок».  

Своєю чергою губернаторка Харківської області Айна Тимчук підкреслила, що така ініціатива АМКУ та європейських партнерів є дійсно важливою, зважаючи на складність законодавства з цього питання і водночас його велику економічну та соціальну значущість.

«Представникам влади на усіх рівнях дуже потрібна така роз’яснювальна робота, щоб ефективно та відповідально користуватися коштами громад», - зазначила голова Харківської обласної державної адміністрації.


При цьому перший заступник голови Харківської міської ради Олександр Новак зауважив, що місцева влада серйозно налаштована співпрацювати з АМКУ у цьому питанні і всіляко сприяти втіленню відповідного законодавства у життя. За його словами, більшість підприємств, що на Харківщині отримують державну допомогу, працюють за збитковими тарифами, тож доводиться компенсувати їм понесені збитки. Мова про тарифи в комунальній та транспортній сферах, а також - енергетиці.

Антимонопольний комітет України у питанні надання державної допомоги прагне працювати на випередження, зауважила директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва.

«І в європейському і у вітчизняному законодавстві прописано, що до конкурентного відомства варто звертатися ще на стадії формування проєкту рішення про надання державної допомоги, а не після її надання. На жаль, наразі цього не відбувається. Поміж тим, можна уникнути багатьох проблем та зекономити чимало часу, якщо попередньо погодити відповідний проєкт з Комітетом і лише за цим виносити його на затвердження», - сказала Оксана Дягілєва.

На цьому ж акцентував увагу і керівник проєкту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» Штефан Сабау. Він зазначив, що хоча законодавство щодо державної допомоги дійсно складне, утім його імплементація гарантує дотримання балансу між підтримкою підприємств та забезпеченням здорової конкуренції на ринку.

«Співпрацю щодо надання державної допомоги дійсно варто починати на найбільш ранньому етапі – коли тільки виникла ідея надання фінансової підтримки підприємству. Антимонопольний комітет успішно реформував свої відділення, відтак тепер вони також допомагатимуть місцевій владі у цих питаннях. Наголошу, державна допомога – це не лише про надання підтримки, приміром, комунальним підприємствам, вона може надаватися і приватному бізнесу. Саме тому ми спланували наші два дні роботи у Харкові таким чином, щоб першу частину присвятити роботі з представниками влади, а другу -  спілкуванню з бізнесом, у якого також є багато запитань», - повідомив Штефан Сабау.

Також напередодні керівництво АМКУ поспілкувалося з представниками місцевого бізнесу, а 27 квітня відбудеться тренінг щодо впровадження правил надання державної допомоги. У ньому візьмуть участь представники структурних підрозділів Харківської міської ради, численних територіальних громад, працівники Східного міжобласного територіального управління АМКУ та комунальних підприємств.

 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux