Концентрації і приватизація. В АМКУ провели семінар для регіональних відділень ФДМУ

Опубліковано 10 червня 2021 року о 12:54

В Україні збільшилася кількість аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації. А найближчим часом їх стане набагато більше. Такий прогноз дають у Фонді державного майна. Відтак у ФДМУ зацікавлені у співпраці з Антимонопольним комітетом щодо вирішення проблемних питань, зокрема, під час подання заяви про надання дозволу на концентрацію у процесі приватизації об’єктів державної та комунальної власності.

В АМКУ 9 червня провели онлайн-семінар для працівників Фонду державного майна України, зокрема – регіональних представництв. З боку Комітету у семінарі взяли участь державна уповноважена Анжеліка Коноплянко та директорка Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу Юлія Янова.

Представники АМКУ пояснили колегам з Фонду, у яких випадках потрібно обов’язково звертатися до Комітету з заявою про надання дозволу на концентрації; як визначати, чи потрапляє кожен конкретний випадок приватизації під поняття концентрації. Окремо зупинилися на тому, у яких випадках краще подавати заяву на концентрацію, а коли – отримати попередні висновки щодо необхідності отримання дозволу на концентрацію.

Також представники АМКУ детально розповіли про те, на що варто звертати увагу регіональним представництвам ФДМУ в процесі приватизації з точки зору конкурентного законодавства, навели приклади типових помилок та кращих рішень щодо окремих проблемних ситуацій.

«Ми додатково акцентували увагу на питаннях отримання дозволу АМКУ під час приватизації активів. Яким чином ФДМУ має оцінювати, чи є об’єкт придбання єдиним майновим комплексом? Чи це активи, що дозволяють здійснювати господарську діяльність. Або це просто окреме майно, яке не дозволить покупцю наростити ринкову присутність. Від відповідей на ці питання залежить чи треба у підсумку отримувати дозволи на концентрацію. Друге найпроблемніше питання – яким чином рахувати фінансові показники учасників концентрацій», - розповіла Анжеліка Коноплянко.

Державна уповноважена наголосила, що наразі ці питання є досить складними і в таких випадках краще подати заяву про надання дозволу на концентрацію за власною ініціативою до АМКУ.

«У підсумку наш семінар переріс у конструктивний діалог. Зокрема, ми поцікавилися у представників ФДМУ питаннями щодо формування об’єктів приватизації: хто має визначати цей перелік, що відбувається з дозволами та ліцензіями державних підприємств, коли на приватизацію виставляють лише об’єкти нерухомого майна, тощо. Наприкінці ми узагальнили практику з питань, що найчастіше виникають під час таких концентрацій», - розповіла Юлія Янова.

Вона запропонувала представникам ФДМУ, у разі потреби, звертатися до Комітету, де завжди готові провести аналогічні заходи з адвокатування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux