Комітет з питань економічного розвитку ВРУ заслухав звіт про роботу АМКУ у 2021 році та в умовах воєнного стану

Опубліковано 29 вересня 2022 року о 15:36

Парламентський комітет з питань економічного розвитку під час онлайн засідання заслухав Звіт Антимонопольного комітету України щодо діяльності у 2021 році та інформацію щодо роботи органу в умовах воєнного стану. Звітувала народним депутатам голова АМКУ Ольга Піщанська.

На початку промови Ольга Піщанська зазначила, що 2021 рік став рекордним для Комітету за кількістю винесених рішень щодо великих суб’єктів господарювання, зокрема і тих, що займають монопольне становище.

«Це, зокрема, так звана справа групи «Авіас», що стосувалася змови понад 170 суб’єктів господарювання на ринку роздрібної торгівлі пальним з сумарним штрафом 4,7 мільярда гривень. Справа щодо виконання рішення Комітету не в повному обсязі компанією «Тедіс Україна» зі штрафом у 274,2 млн грн; справа щодо зловживання монопольним становищем на ринку крохмальної кукурудзяної патоки та глюкозних сиропів, так звана «справа Рошен» з сукупним штрафом 283,6 млн грн; справа щодо змови ТОВ «Форма» та ТОВ «Еко-Будтрейд» на торгах з будівництва Подільського мостового переходу - штраф 182,6 млн грн та відома справа щодо змови кількох компаній під час закупівель програмного забезпечення SAP з винесеним штрафом у 105,3 млн грн», - навела приклад голова АМКУ.

Ольга Піщанська наголосила також, що одним зі стратегічних напрямків роботи АМКУ є ефективний судовий супровід рішень у судах.

«Ми зацікавлені у тому, щоб наші рішення виконувалися відповідачами й ситуація на ринках дійсно покращувалася. Тому ми приділяємо значну увагу співпраці з Державною виконавчою службою України та постійно вдосконалюємо стратегію щодо захисту справ у судах. Наслідком цього є збільшення надходжень до державного бюджету за результатами виконання рішень Антимонопольного комітету», - акцентувала керівниця антимонопольного відомства.

При цьому Ольга Піщанська наголосила, що за останні три роки АМКУ не був «тягарем» для державного бюджету, оскільки згадані надходження повністю перекривали видатки на діяльність органу.

«Наприклад, касові видатки загального фонду держбюджету на утримання органів Комітету у 2021 році склали 290,5 млн грн, в той час, як за результатами виконання рішень АМКУ в цей же рік до державного бюджету надійшло 530,9 млн грн. Також за результатами виконання рішень АМКУ за 8 місяців 2022 року до держбюджету уже сплачено 271,2 млн грн, а касові видатки на нашу діяльність склали лише 146,7 млн грн», - наголосила голова АМКУ.

Також, за її словами, минулого року значно зросла кількість заяв та звернень до АМКУ, у тому числі – й за рекомендаційними роз’ясненнями, що свідчить про підвищення рівня довіри до Комітету.

Щодо особливостей роботи в умовах воєнного стану, голова АМКУ зазначила, що під час розгляду справ АМКУ враховує реальну безпекову ситуацію, в якій працюють органи влади та суб’єкти господарювання. Водночас Комітет жорстко протидіятиме суб’єктам, які свідомо порушать законодавство у тяжкий для країни час.

«Загалом станом на кінець серпня 2022 року у роботі в Комітеті знаходилося 1385 справ. А за 8 місяців цього року до АМКУ надійшло уже 933 заяви й ми відзначаємо тенденцію до їх збільшення», - зауважила Ольга Піщанська.

Насамкінець голова Антимонопольного комітету України наголосила, що з самого початку широкомасштабного вторгнення, Комітет здійснював системну співпрацю з міжнародними партнерами задля відсторонення росії та білорусі від роботи у всіх профільних об’єднаннях світу. Першими це зробили Міжнародна мережа з питань конкуренції (ICN) та Організація економічного співробітництва та розвитку.

«Також АМКУ активно співпрацює з ОЕСР задля отримання Україною статусу асоційованого члена Комітету з конкуренції. Проведено відповідний аудит та виконано рекомендації, що містилися у ньому. Попереду нас чекає перевірка виконання цих рекомендацій та, власне, ухвалення самого рішення щодо нашого членства», - анонсувала Ольга Піщанська», - анонсувала Ольга Піщанська.

У підсумку Комітет з питань економічного розвитку ВРУ вирішив рекомендувати Верховній Раді України розглянути звіт Антимонопольного комітету України за 2021 рік та взяти його до відома. 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux