Комітет розпочав перегляд рішень щодо компаній «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» та «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság»

Опубліковано 13 жовтня 2022 року о 12:58

Антимонопольним комітетом України 13 жовтня 2022 року розпочато провадження з перегляду рішень Комітету від 08 квітня 2021 року № 183-р та від 25 квітня 2019 року  № 286-р. Вказані рішення були прийняті  за результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної  конкуренції:

1. Компанією «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» (Республіка Кіпр) у вигляді здійснення концентрації шляхом придбання акцій компанії «DRAMPISCO LIMITED» (Республіка Кіпр), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління компанії, без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, наявність якого необхідна. За концентрацію без дозволу на компанію було накладено штраф у розмірі 58 000 000  грн.

Довідково: в результаті концентрації компанія «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» опосередковано набула контроль над ПрАТ «Євраз Дніпровський металургійний завод» (перейменовано на ПрАТ «ДМЗ»). Кінцевий бенефіціарний власник компанії «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» та  суб’єктів господарювання, з якими вона пов’язана відносинами контролю є фізична особа – громадянин України Ярославський О. В.;

2. Компанією «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» (Угорщина) частки у статутному капіталі ПП «Київшляхбуд» (Україна), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління підприємства, без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, наявність якого необхідна. За концентрацію без дозволу на компанію було накладено штраф у розмірі 64 595 750  грн.

Довідково: ПП «КИЇВШЛЯХБУД» і  компанія «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» з іншими суб’єктами господарювання, які пов’язані з ними відносинами контролю утворюють групу РДС, кінцевими бенефіціарними власниками  є  фізичні особи – громадяни України Коновалов   Є. Г. і Шумахер Ю. Б.

Це дві різні справи, які мали різних учасників концентрації та розглядалися в різні роки, але вони мають спільне продовження. А саме.

Після отримання вказаних рішень, представники компанії «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» та представники компанії «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» (кожний окремо) звернулися до Господарського суду міста Києва з позовами про визнання частково недійсними рішень АМКУ лише в частині накладених штрафів.

Судові справи тривали декілька років. Крапку у справі за позовом компанії «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» було поставлено 21.01.2021 Верховним судом. Справа за позовом компанії «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» завершилася постановою Верховного Суду від 14.06.2022. За результатами судового оскарження, Рішення АМКУ № 183-р та № 286-р визнані недійсними у частині накладення штрафів. 

Своєю чергою, у сукупності це призвело до ситуації, за якої компанія «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED та компанія «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság», які вчинили порушення законодавства про захист економічної конкуренції, не понесли відповідальності за вчинені порушення.

Причиною скасування штрафів у судовому порядку є позиція Верховного суду, яка полягає в тому, що Комітет, приймаючи спірне рішення в частині накладення на позивача штрафу, неправильно застосував норми матеріального права, що стосуються порядку і розміру нарахування штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (зокрема, враховувався дохід (виручка) єдиного суб’єкта господарювання, а не лише компанії, яка безпосередньо вчинила порушення). 

В цій частині слід зазначати, що як у випадку з компанією «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» так і у випадку з компанією «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» структура концентрацій виглядала таким чином, що покупцем акцій була компанія, яка не здійснювала господарської діяльності та/або не мала доходу (виручки). 

Водночас дохід (виручка) інших суб’єктів господарювання, які входили до складу групи суб’єктів господарювання, пов’язаних через кінцевого бенефіціарного власника (контролера) з компаніями «SENALIOR INVESTMENTS LIMITED» (група Ярославського О. В.) та «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» (група РДС Коновалова   Є. Г. та Шумахера Ю. Б.) був незрівнянно вищою. 

На думку Комітету, такі дії вчинялися  саме через такі компанії з метою мінімізації штрафних санкцій за вчинені порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Зазначимо, що за подібні порушення накладається штраф у розмірі до 5% доходу (виручки) суб’єкта господарювання за рік, що передує року вчинення порушення. 

Важливо, що порушення, подібні до зазначених вище, не є рідкістю у практиці АМКУ. 

Для усунення підстав, наслідком яких відбулось визнання рішень № 286-р та Рішення № 183-р недійсними, Комітет розпочав перегляди цих рішень. Цей крок є єдиним можливим шляхом відновлення дії принципу юридичної відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, встановленої Законом.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux