Комітет ретельно відстежує ситуацію з доступом незалежних постачальників на ринок електроенергії

Опубліковано 10 червня 2016 року о 15:15

Факти недопуску незалежних постачальників на ринок електроенергії та створення перешкод доступу ПНТ (погодження незалежним постачальникам) до локальних мереж електропередавальних підприємств становить третину (17) виявлених Комітетом порушень у сфері електроенергетики протягом останніх двох років. Насамперед такі перешкоди  полягають у неприйнятті, непогодженні чи затягуванні часу розгляду повідомлень та довідок ПНТ.

Найсвіжішім прикладом є дії «Харківобленерго», через які Антимонопольний комітет оштрафував акціонерну компанію на 50 тис грн. Адміністративна колегія Харківського обласного територіального відділення прийняла це рішення 2-го червня 2016 року. В рішенні колегія відзначає, що АК «Харківобленерго» відмовляло незалежним постачальникам у погодженні повідомлень за відсутності у них довідок по кожному споживачу щодо величини приєднаної потужності по кожній площадці вимірювання, відсутності погоджених довідок про стан обліку електроенергії у споживача та в інших випадках, не передбачених жодним нормативно-правовим актом у сфері енергетики. Колегія констатує зловживання монопольним (домінуючим) становищем «ХОЕ».

В той же час, незалежні постачальники скаржились й на інші дії «ХОЕ», а саме: питання наявності або відсутності заборгованості між обленерго і споживачами, обленерго і ПНТ, приведення умов догорів у відповідність до Примірного договору, схваленого НКРЕКП. Вирішення цих питань не входить до компетенції АМКУ, відповіді на ці питання, вочевидь, можуть бути надані постачальникам з боку регуляторного органу.

Зі свого боку, Комітет відзначає, що підґрунтям для зловживань монопольним становищем електропередавальними підприємствами є недосконале регулювання їх діяльності, у тому числі з боку НКРЕКП.  Як наслідок, частка незалежних постачальників в загальному обсязі продажу електроенергії споживачам у 2015 років порівняно до попереднього року зменшилася вдвічі і складає менше 8 відсотків. Ці дані Антимонопольний комітет навів у своєму Звіті про результати комплексного дослідження ринків електричної енергії та енергетичного вугілля України.

З метою розвитку конкуренції та недопущення вчинення зловживань монопольним становищем на ринку,   Комітет  звернувся з відповідними пропозиціями до НКРЕКП розробити  нормативно-правовий акт або внести зміни до діючого Порядку доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом до місцевих (локальних) електричних мереж в частині унеможливлення неприйняття, непогодження чи затягування часу розгляду повідомлень та довідок постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом електропередавальними організаціями.

Вказані та багато інших факторів, що стримують розвиток конкуренції на ринках електричної енергії та створюють передумови вчинення порушень конкурентного законодавства висвітлені в Звіті про результати комплексного дослідження ринків електричної енергії та енергетичного вугілля України, який було презентовано на початку червня 2016 р. Вказаний Звіт містить розроблений Комітетом пакет заходів з розвитку конкуренції, виконання яких дозволить подолати існуючі на сьогодні кризові явища в електроенергетиці.

 

З текстом Звіту про результати комплексного дослідження ринків електричної енергії та енергетичного вугілля України можна ознайомитись тут.

З матеріалами презентації Звіту про результати комплексного дослідження ринків електричної енергії та енергетичного вугілля України можна ознайомитись тут.

.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux