Комітет наклав штраф на німецьку фармацевтичну компанію за концентрацію без дозволу

Опубліковано 26 червня 2023 року о 12:16

22 червня 2023 року Антимонопольний комітет України наклав штраф у розмірі 24 903 494 грн на компанію «Cheplapharm Arzneimittel GmbH» (Німеччина) за порушення у вигляді здійснення концентрації шляхом придбання активів компаній «F. Hoffmann-La Roche Ltd» (Швейцарія), «Hoffmann-La Roche Inc.» (США) та пов’язаних з ними компаній, що дозволяють здійснювати господарську діяльність з розробки, виробництва, пакування, комерціалізації, дистрибуції та продажу лікарських засобів (за виключенням території України), без отримання відповідного дозволу органів Комітету, наявність якого необхідна.

Винесенню цього рішення передувало наступне.

У грудні 2021 року до Комітету надійшла заява про надання дозволу на концентрацію, яка полягала у придбанні компанією «Cheplapharm» активів, належних суб’єктам господарювання Групи Roche, що складаються з торговельних марок, патентів, реєстраційних посвідчень, ноу-хау, ліцензії ноу-хау, а також запасів лікарського засобу Вальцит у певних країнах, включно з Україною.

Довідково: Вальцит® [Valcyte®] (Портфель Об’єкта придбання) і Цимевен [Cymevene] (портфель Групи Покупця) – противірусні препарати, які використовуються для лікування цитомегаловірусної (ЦМВ) інфекції. Разом із цим слід зазначити, що Вальцит® [Valcyte®] як L-валіловий ефір ганцикловіру, фактично є проліками ганцикловіру. Після перорального прийому він швидко перетворюється на ганцикловір за допомогою кишкової та печінкової естераз. Валганцикловір (Вальцит® [Valcyte®]) є комерційно успішним прикладом ряду проліків, досліджених для покращення пероральної біодоступності ганцикловіру (Цимевен [Cymevene]), потужного противірусного засобу для лікування ЦМВ інфекцій.

Враховуючи, що частка Групи Cheplapharm на ринку препаратів із діючою речовиною ганцикловір (J05AВ06) є значною, а препарат Об’єкта придбання (який також має значну частку на ринку) з діючою речовиною валганцикловір (J05AВ14) після перорального прийому швидко перетворюється на ганцикловір, – здійснення заявленої концентрації могло призвести до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України.

У січні 2022 року, враховуючи те, що в матеріалах заяви були виявлені підстави для заборони концентрації, Комітетом було розпочато справу про концентрацію.

Під час проведення дослідження можливих наслідків концентрації на товарні ринки України, Комітету стало відомо, що заявлена концентрація була завершена ще 01 лютого 2022, а територія України була виключена зі сфери транзакції.

Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон), концентрація, яка потребує дозволу Комітету, забороняється до надання дозволу на її здійснення. До отримання дозволу учасники концентрації зобов’язані утримуватися від дій, що можуть призвести до обмеження конкуренції та неможливості відновлення її початкового стану.

Враховуючи наведене, Комітет в окремому провадженні розпочав справу про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

За результатами розгляду справи про концентрацію, рішенням Комітету від 26.01.2023 № 51-р було надано дозвіл на концентрацію (за виключенням території України)

Таким чином, учасники концентрації, не дочекавшись рішення АМКУ, завершили здійснення заявленої концентрації під час розгляду справи про концентрацію щодо дій, у яких Комітет вбачав негативні наслідки для конкуренції на товарному ринку України, та підстави для їх заборони.

При цьому, вилучення учасниками концентрації території України зі сфери транзакції не надало можливості уникнути відповідальності та штрафних санкцій, оскільки вартісні показники учасників концентрації перевищували порогові значення, передбачені статтею 24 Закону.

Слід зазначити, що Комітет з метою контролю за концентраціями здійснює постійний моніторинг інформації з відкритих джерел, зокрема засобів масової інформації, доступних баз даних тощо. Тож, у разі виявлення Комітетом фактів, що на території України заявлені дії відбулись без отримання необхідного відповідного дозволу, і діяльність з дистрибуції та продажу лікарського засобу Вальцит на території України здійснює Група «Cheplapharm», це буде правовою підставою для початку ще однієї справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Комітет вкотре звертає увагу учасників концентрації, що до надання дозволу на транзакцію учасники концентрації зобов’язані утримуватися від дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції та неможливості відновлення її початкового стану.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux