Німецька фармацевтична компанія сплатила штраф у майже 25 млн грн за концентрацію без дозволу

Опубліковано 15 вересня 2023 року о 21:00

Компанія «Cheplapharm Arzneimittel GmbH» (Німеччина) сплатила в повному обсязі штраф у розмірі понад 24 млн грн, накладений Антимонопольним комітетом України за здійснення концентрації без дозволу Комітету.

Нагадаємо, у червні поточного року Комітет оштрафував компанію «Cheplapharm Arzneimittel GmbH» на 24 903 494 гривень за придбання активів компаній «F. Hoffmann-La Roche Ltd» (Швейцарія), «Hoffmann-La Roche Inc.» (США) та пов’язаних з ними компаній, що дозволяють здійснювати господарську діяльність з розробки, виробництва, пакування, комерціалізації, дистрибуції та продажу лікарських засобів (за виключенням території України) (далі – Концентрація) до надання Комітетом дозволу.

Слід зазначити, що учасники концентрації у грудні 2021 року звернулись до Комітету із заявою про надання дозволу на Концентрацію, внаслідок якої Група Cheplapharm придбала б торговельні марки, патенти, реєстраційні посвідчення, ноу-хау, ліцензії ноу-хау, а також запаси лікарського засобу Вальцит у певних країнах, включно з Україною. Однак, враховуючи те, що під час розгляду заяви було виявлено підстави для заборони заявленої концентрації, Комітетом у січні 2022 року було розпочато відповідну справу про концентрацію.

Під час проведення дослідження можливих наслідків концентрації на товарні ринки України, Комітету стало відомо про те, що заявлена концентрація була завершена 01.02.2022, а територія України була виключена зі сфери трансакції. Таким чином (змінивши структуру трансакції) заявники намагались вжити необхідних кроків для збереження статусу-кво в Україні та забезпечення того, щоб концентрація не могла мати жодного впливу на стан конкуренції в Україні.

Однак, відповідно до конкурентного законодавства України, здійснення концентрації суб’єктами господарювання потребує обов’язкового одержання дозволу органів Комітету у разі, якщо вартісні показники учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, перевищують порогові значення, визначені статтею 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції», незалежно від того, в якій юрисдикції зареєстровані безпосередні учасники концентрації, чи мають вони (безпосередньо) обсяги реалізації на території України та чи має заявлена концентрація вплив на товарні ринки України.

Як наслідок – здійснення концентрації хоч і не призвело до зміни конкурентного середовища в Україні, однак вилучення території України зі сфери трансакції не дозволяє уникнути відповідальності та наслідків у вигляді штрафних санкцій.

Комітет ще раз звертає увагу учасників концентрації - до надання дозволу на трансакцію учасники концентрації зобов’язані утримуватися від дій, що можуть призвести до обмеження конкуренції та неможливості відновлення її початкового стану.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux