Комітет дозволив компанії Novartis придбати бізнес із комерціалізації антибіотиків

Опубліковано 30 вересня 2021 року о 12:35

Антимонопольний комітет України завершив розгляд справи про концентрацію, що стосувалася надання дозволу компанії «Novartis AG» на придбання активів компаній «Glaxo Group Limited» і «GlaxoSmithKline Intellectual Property (No. 2) Limited».

Об’єктом концентрації є бізнес з комерціалізації антибіотиків групи цефалоспоринів:

  • Зіннат (таблетки: 500 мг; 250 мг; 125 мг; суспензії 125 мг / 5 мл) – міжнародна непатентована назва (далі – МНН
    )  цефуроксим, 
  • Зинацеф (ін’єкційний розчин: 750 мг, 1,5 г) – МНН  цефуроксим, 
  • Фортум (ін’єкційний розчин: 500 мг, 1 г, 2 г) – МНН  цефтазидим,

а також - контракти, пов’язані зі замовниками, договори поставки, об’єкти інтелектуальної власності, реєстраційні посвідчення та бізнес записи.

Під час розгляду справи основну увагу було приділено визначенню меж задіяного товарного ринку. Оскільки оцінка товарних меж ринку здійснюється в рамках справи про концентрацію, Комітет розпочав її з аналізу більш широкого розуміння взаємозамінності лікарських засобів, а саме – терапевтичної взаємозамінності лікарських засобів (за АТХ-3).

Отримані дані засвідчили, що цефаласпорини є антибіонтиками широкого спектру дії. Застосовуються при інфекціях дихальних шляхів, інфекціях сечовивідних шляхів, інфекціях шкіри та м’яких тканин. Інші антибіотики (такі як пеніцилін та макроліти) часто призначаються першими при наявності таких же терапевтичних показань.

За інформацією опитаних учасників ринку, збудник інфекцій, проти якого ефективними були б лише цефалоспорини, відсутній. Цефалоспорини зазвичай слугують альтернативним або допоміжним методом лікування інфекцій разом з іншими антибіотиками/протиінфекційними засобами. 

Іншими словами, лікар, який приймає кінцеве рішення щодо вибору антибактеріального засобу, завжди може призначити альтернативний протиінфекційний заcіб для лікування (зазвичай як пріоритетний метод лікування). 

Отже, під час призначення препарату лікарем пацієнтові, антибіотики групи цефалоспоринів можуть бути взаємозамінними.

Разом із тим АМКУ також враховував, що Зіннат, Зінацеф та Фортум - це рецептурні препарати.

Відповідно до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, на рецептах зазначається МНН лікарського засобу (діюча речовина), форма випуску та виписана кількість лікарського засобу.

Отже, з точки зору споживача (пацієнта), взаємозамінним буде лише лікарський засіб з тією ж діючою речовиною (комбінацією діючих речовин) та у тій же лікарській формі, що призначено за рецептом лікаря. Тобто на ланці кінцевого споживання конкуренція є лише у розрізі МНН.

 Враховуючи зазначене, АМКУ розглядав препарати учасників концентрації цефалоспоринового ряду на рівні діючої речовини, що відповідає анатомо-терапевтично-хімічній класифікації лікарських засобів п’ятого рівня (АТХ-5).

 Таким чином, задіяними ринками в рамках заявленої концентрації визначено ринки цефалоспоринів

  • першого покоління – цефалексинів (J01DB01); 
  • другого покоління – цефуроксимів (J01DC02);
  • третього покоління – цефтазидимів (J01DD02) 
  • третього покоління - цефподоксимів (J01DD13). 

При цьому діяльність учасників концентрації на рівні АТХ-5 перетинається на ринку цефалоспоринів другого покоління із діючою речовиною цефуроксим (J01DC02) із сукупною часткою більше 65%. 

При цьому така значна сукупна частка учасників концентрації на ринку цефалоспоринів другого покоління із діючою речовиною цефуроксим (J01DC02) забезпечується, в основному, за рахунок препаратів, представлених у формі таблеток.

У зв’язку з цим, АМКУ зробив висновок, що вказана концентрація може мати вплив на ринок  цефалоспоринів другого покоління із діючою речовиною цефуроксим (J01DC02) у таблетках.

Компанія «Novartis AG» і «Glaxo Group Limited» повідомили про готовність взяти зобов’язання, якими має бути обумовлено здійснення відповідної концентрації.

У рамках розгляду справи Комітет також опитав споживачів, експертів і конкурентів на ринку цефалоспоринів та провів «market test». До Комітету не надійшло жодних негативних зауважень чи застережень до змісту концентрації та запропонованих зобов’язань.

Враховуючи зібрану в рамках розгляду справ інформацію, а також базуючись на тому, що запропоновані учасниками концентрації зобов’язання загалом відповідають потребам споживачів на даному ринку, Комітет надав дозвіл на заявлені дії та наклав зобов’язання, якими має бути обумовлено здійснення концентрації.

Також Комітет надав дозволи на узгоджені дії, що здійснюються в рамках концентрації та, в основному, спрямовані на забезпечення безперебійного постачання і наявності продукції Зіннат на території України протягом періоду передачі відповідних виробничих операцій компанії «Sandoz AG».

Довідково:

Міжнародна непатентована назва (МНН) – унікальне найменування діючої речовини лікарського засобу, рекомендоване Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Саме міжнародним непатентованим назвам діючих речовин присвоюються міжнародні АТХ-коди, за якими ми підбираємо аналоги до лікарських засобів.

Група Novartis є міжнародною групою фармацевтичних компаній, що здійснює діяльність з виробництва та продажу фармацевтичних препаратів, зокрема, генеричних лікарських засобів та біоаналогів. 

Група GSK на світовому рівні здійснює діяльність із дослідження, розробки, виробництва та просування у трьох широких сегментах, а саме - рецептурних фармацевтичних препаратів, вакцин та безрецептурних препаратів.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 



 

 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux