КАГС ПІДТРИМАВ КОМІТЕТ У СПРАВІ ЩОДО ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ КОМПАНІЇ СЕРВ'Є ТА ЇЇ ДИСТРИБ'ЮТОРІВ

Опубліковано 02 липня 2018 року о 12:48

27 червня 2018 року Київський апеляційний господарський суд підтримав Антимонопольний комітет України, залишивши без задоволення апеляційну скаргу ТОВ «Серв’є Україна» та залишивши без змін рішення Господарського суду міста Києва від 07.03.2018 у судовій справі за позовом ТОВ «Серв’є Україна» про визнання недійсним рішення Комітету від 29.09.2016 № 448-р в частині, що стосується цього товариства.

Так, рішенням Комітету від 29.09.2016 № 448-р визнано, що ТОВ «Серв’є Україна» і ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», ТОВ «БаДМ», ПрАТ «Альба-Україна», ТОВ «А’СТА», ТОВ «Людмила-Фарм» вчинили антиконкурентні узгоджені дії. За вчинені порушення накладено штрафи на: ТОВ «Серв’є Україна» на загальну суму 1 млн 695 тис. 691 грн; ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» - 179 тис. 723 грн; ТОВ «БаДМ» - 902 тис. 655 грн; ТОВ «А’СТА» - 423 тис.573 грн; ТОВ «Людмила-Фарм» - 25 тис. 712 грн.

Комітетом встановлено, що ТОВ «Серв’є Україна» та його дистриб’ютори уклали угоди, умовами яких для дистриб’юторів встановлені:

- обмеження щодо територіального продажу;

- передумови обмеження паралельного імпорту;

- зобов’язання щодо звітування про обсяги, напрями реалізації лікарських засобів, споживачів та контрагентів дистриб’юторів, залишки продукції на складах;

- непрозорі механізми надання знижок та інші переваги для окремих дистриб’юторів,

які призвели до необґрунтованого підвищення вартості лікарських засобів групи компаній Servier, реалізованих через процедури державних закупівель у 2011-2012 роках, а також до обмеження доступу на ринок інших суб’єктів господарювання внаслідок розподілу ринків за колом покупців.

Такі дії визнано порушеннями, передбаченими п.2 ч.2. ст. 6 та п.1 ст.50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються встановлення контролю над ринками лікарських засобів групи компаній Servier, які реалізуються на території України; та порушеннями, передбаченими п.3 ч.2. ст. 6 та п.1 ст.50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються розподілу ринків за колом покупців у сфері державних закупівель.

Крім ТОВ «Серв’є Україна» зазначене рішення Комітету оскаржили у судовому порядку ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» і ТОВ «БаДМ».

Господарський суд міста Києва підтримав Комітет та відмовив у задоволенні позову ТОВ СП «Оптіма-Фарм, ЛТД»; наразі справа перебуває на розгляді в Київському апеляційному господарському суді.

Нагадаємо, що 20 червня 2018 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду України підтримав Комітет, залишивши без задоволення касаційну скаргу ТОВ «БаДМ» та залишивши без змін постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.11.2017 та рішення Господарського суду міста Києва від 22.05.2017 у судовій справі за позовом ТОВ «БаДМ» про визнання недійсним рішення Комітету від 29.09.2016   № 448-р в частині, що стосується ТОВ «БаДМ». Постанова Верховного Суду України є остаточною та оскарженню не підлягає.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux