АМКУ інформує!

Опубліковано 03 липня 2018 року о 18:20

До органів Антимонопольного комітету України надходять численні звернення від непобутових споживачів природного газу стосовно висування Операторами ГРМ вимог щодо облаштування лічильників газу засобами дистанційної передачі даних за рахунок споживачів.

Питання щодо порядку забезпечення споживачів засобами дистанційної передачі даних визначено Кодексом газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494 (далі – Кодекс ГРМ).

Комітет, в межах компетенції розглядав проект постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» (далі – Проект) на відповідність цього Проекту законодавству про захист економічної конкуренції.

Листом Комітету від 30.09.2015 № 128-06/01-9936 проект Постанови «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» було погоджено, із застереженнями.

Комітет погодив вищезгаданий Проект, оскільки норми зазначені в цьому проекті постанови, зокрема, в частині забезпечення засобами дистанційної передачі даних, не суперечили законодавству про захист економічної конкуренції та не містили дискримінаційних умов, а також не надавали переваги одним суб’єктам господарювання стосовно конкурентів.

Вказана норма була передбачена Проектом для ефективного функціонування лібералізованого ринку природного газу, а також з метою впровадження добового балансування для здійснення функції управління газотранспортною системою в економний, прозорий та недискримінаційний спосіб. Водночас запровадження добового балансування перешкоджає вчиненню суб’єктами ринку порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Крім того, з метою зменшення фінансового навантаження на їх господарську діяльність, на облаштування лічильників природного газу засобами дистанційної передачі даних для суб’єктів господарювання, річний обсяг споживання природного газу яких менше 10 тис. м3, тобто для суб’єктів малого бізнесу, було визначено два з половиною роки з дня набрання чинності Кодексу ГРМ.

Звертаємо увагу на те, що з моменту прийняття зазначеної норми до Комітету не надходили скарги від суб’єктів господарювання до моменту закінчення терміну для облаштування комерційних вузлів обліку газу засобами дистанційної передачі даних, передбаченого Кодексом ГРМ.

Водночас значна кількість непобутових споживачів, що є власниками комерційних ВОГ, - це бюджетні установи.

Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 2 глави І Бюджетного кодексу України, бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Враховуючи соціальну важливість вищезазначеного питання, Антимонопольний комітет України поінформував Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Міністерство фінансів України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України щодо наявних проблемних питань на ринку з розподілу природного газу.

Також з метою недопущення вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції Комітет звернувся до Кабінет Міністрів України з проханням доручити вищезазначеним та іншим зацікавленим органам державної влади вжити заходи для врегулювання питання взаємовідносин бюджетних установ та організацій з Операторами ГРМ при облаштуванні засобами дистанційної передачі даних комерційних вузлів обліку природного газу, що належать бюджетним установам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux