Фундаментальні засади і реальна практика. У КМДА відбувся тренінг щодо застосування законодавства про державну допомогу

Опубліковано 28 вересня 2021 року о 13:05

Антимонопольний комітет та фахівці європейського проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) провели 28 вересня у Київській міській державній адміністрації (КМДА) семінар щодо практики застосування законодавства про державну допомогу. Захід відбувся за ініціативи представників місцевої влади. У ньому взяли участь більше 70-ти представників КМДА, районних адміністрацій Києва та місцевих комунальних підприємств.

На початку тренінгу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник висловив впевненість у дієвості та потрібності таких навчань.

«Сьогодні з цієї зали усі учасники мають вийти отримавши чіткі відповіді на всі свої запитання. Це не перша наша зустріч з представниками АМКУ на цю тему, і з часом складних запитань стає все менше. Зараз ми маємо можливість отримати відповіді напряму від тих, хто формує антимонопольну політику України», - зазначив представник місцевої влади.


Своєю чергою голова АМКУ Ольга Піщанська нагадала, що уже з наступного року Україна повною мірою повинна буде імплементувати європейські норми законодавства про державну допомогу та неухильно їх виконувати.

«Досі у нас залишається дві найпоширеніші проблеми, що стосуються відповідного законодавства: нерозуміння його норм та вимог або свідоме їх невиконання. Як наслідок, з одного боку, до 80% повідомлень до Комітету про державну допомогу насправді не потребують нашого погодження. А з іншого – лише за минулий рік Комітет прийняв рішення щодо повернення у бюджети близько 40 млн грн незаконно виділених коштів», - повідомила Ольга Піщанська. 

Вона визнала, що зайві звернення до АМКУ, так само як і ігнорування погодження, призводять до втрати часу та ресурсу і з боку Комітету, і з боку надавачів та отримувачів держдопомоги.

Водночас керівник проєкту SESAR Штефан Сабау повідомив, що тренінги відбуваються за фінансової підтримки Європейського союзу, оскільки країни ЄС зацікавлені у якісному втіленні цих норм закону в Україні.

«Правила державної допомоги дійсно є досить складними. Однак у ЄС вони більше 60-ти років допомагають органам влади ефективно витрачати кошти, є дуже ефективним інструментом підтримки конкуренції та економіки в цілому, а відтак – є запорукою підвищення рівня життя громадян», - зазначив керівник проєкту.

Нагадаємо, АМКУ та експерти SESAR регулярно проводять у різних містах України тренінги щодо практики застосування правил державної допомоги. Останній із них відбувся у вересні у місті Дніпро.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 





Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux