Проблематику зловживання економічною владою в двосторонніх відносинах обговорили на круглому столі

Опубліковано 27 червня 2024 року о 11:19

Проблемні питання у сфері використання переговорної влади у договірних відносинах обговорили учасники круглого столу на тему: «Вплив несвоєчасних платежів на економіку України та доступ до фінансування: проблеми та можливі шляхи вирішення», організованого міжнародним проєктом USAID «Інвестиції для стійкого бізнесу». У його засіданні взяли участь представники Антимонопольного комітету України, Верховної Ради, Національного банку, торгівельних мереж, виробників споживчої продукції, а також небанківських фінансових установ.

З доповіддю про проблеми, які виникають під час зловживання переговорною владою в Україні, та можливі шляхи врегулювання цього питання виступила державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло. Вона розповіла, що наразі Комітет співпрацює з міжнародними проєктами технічної допомоги ЄС та США і напрацьовує норми ІІ етапу реформи конкурентного законодавства в Україні.

На другому етапі змін планується включити до законодавства України у сфері захисту економічної конкуренції, зокрема, інструменти регулювання більш вигідної переговорної позиції. Такі зміни мають створити цілісну правову систему правозастосування в рамках нової концепції, що захищатиме від зловживань переговорною владою. Зокрема будуть визначені базові поняття (більш вигідна переговорна позиція, залежність, зловживання тощо), індикативи існування економічної залежності, окреслені випадки зловживання та встановлення відповідальності за такі дії. Планується, що для розслідування порушень Комітет буде використовувати загальний інструментарій отримання доказів (запити, вимоги, перевірки, тощо).

«Крос-секторальне регулювання питання в сукупності з впровадженням галузевих особливостей для відносин у сфері постачання харчової і сільськогосподарської продукції – по-перше, значно посилить конкурентне законодавство в Україні, а по-друге, забезпечить імплементацію Директиви ЄС 2019/633. Фактично малий та середній бізнес отримає додатковий інструмент захисту власних інтересів та зняття бар’єрів ефективної роботи на ринку», – зазначила Ольга Нечитайло.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux