Досягнення та пріоритети. АМКУ й АТП провели підсумкову зустріч у 2021 році

Опубліковано 24 грудня 2021 року о 18:56

Головним досягненням, найбільшим справам та пріоритетам Комітету у 2021 та 2022 роках присвятили зустріч 24 грудня керівники Антимонопольного комітету та Американської торговельної палати в Україні. До дискусії в онлайн форматі долучилися ще понад 60 представників компаній – членів АТП.

Голова АМКУ Ольга Піщанська подякувала колегам за співпрацю впродовж року та наголосила, що основна стратегічна місія та пріоритетне завдання АМКУ – це прозорість, зрозумілість та передбачуваність дій.  

«На нашу думку, це дозволяє бізнесу прогнозувати та будувати свої плани на майбутнє. Ми прагнемо давати чіткі сигнали про те, що конкурентне право, права бізнесу в Україні надійно захищені. Адже стабільність і прогнозованість економіки – це зростання  робочих місць та збільшення інвестицій. Я хочу наголосити, що ми відриті до діалогу і бізнес завжди може звертатися до нас за захистом та роз’ясненнями», - зазначила Ольга Піщанська.

Голова АМКУ відмітила, що цьогоріч Комітет сконцентрував свою увагу на діях великих суб’єктах господарювання, що мають значний вплив на розвиток ринків, особливо, критично важливих сфер, таких як енергетика і транспорт. Ольга Піщанська додала, що для Комітету вони будуть пріоритетними і у наступному році.

Окремо заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко сконцентрувалася на найбільших справах Комітету у сфері морських портів.

«Ми винесли два важливих рішення. Перше - стосується посилення конкуренції в сфері надання послуг морськими лоцманами і було винесено проти Міністерства інфраструктури.  Друге рішення також виносилося проти Міністерства інфраструктури та Фонду державного майна і стосувалося ставок орендної плати. Ми також відкрили справу проти ДП «Морський торгівельний порт «Чорноморськ». І зараз продовжуємо дослідження ринку перевалки залізорудної сировини в морських портах України», - розповіла Анжеліка Коноплянко.

Водночас директорка Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери фармацевтики та рітейлу Юлія Янова зупинилася на двох найбільших справах у своїй сфері, винесених у цьому році.

«Це справа ТОВ «Тедіс Україна», що стосувалася виконання не в повному обсязі компанією рішення Комітету 2016 року. До нього ми не мали відповідної практики тож, фактично, напрацьовували нові підходи. В тому числі, фактично заново провели дослідження відповідної поведінки відповідача з 2017-2020 роки. Щодо другої справи – так звана справа «Рошен», то вона стосувалася зловживання монопольним становищем групою компаній на ринку патоки. Ця справа певною мірою теж унікальна, оскільки тут ми вперше виявили наявність ознак вертикальної монополії» - зазначила Юлія Янова.  

Про дискусії та компроміси навколо законопроєкту №5431 - першого етапу реформування конкурентного законодавства, розповіла директорка Юридичного департаменту АМКУ Ганна Кривошей.  За її словами, наразі автори законопроєкту опрацювали та систематизували близько 1,5 тис поправок, що надійшли до документу після першого читання у парламенті.  Комітет уважно спостерігає за перебігом цього процесу та вважає окремі поправки прийнятними, наприклад, щодо необхідності запровадження державного реєстру суб’єктів господарювання, причетних до змов на торгах, закріплення на законодавчому рівні прийняття порядку визначення розмірів штрафів.   

Водночас заступник директора Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ Антон Балаба повідомив, що новий законопроєкт щодо державної допомоги наразі перебуває на стадії підготовки до першого читання. 

«2022 рік буде знаковим для державної допомоги. Є кілька важливих аспектів – це завершення моніторингу чинної державної допомоги, що існувала до 2017 року. Вона або має припинитися або трансформуватися у відповідності до оновленого законодавства. Також вже практично готові критерії щодо надання державної допомоги у сфері авіації та  винесено на розгляд Кабінету Міністрів критерії по культурі», - зазначив Антон Балаба.


Співголова Комітету Палати з питань конкурентної політики Олександр Дякулич поцікавився у Комітету щодо ринків, які потраплять у фокус уваги Комітету у наступному році та щодо розслідувань, на яких буде зосереджено увагу. За його словами, бізнес також уважно стежить за долею законопроєкту № 5431, що є основною частиною антимонопольної реформи.

 «Для нас надзвичайно важливий пріоритет – це створення  вільних правил гри та конкуренції на ринку. Співпраця з АМКУ тут є ключовою. 2022 році Американська торговельна палата в Україні відзначатиме 30-ть років. Ми плануємо зробити Україну місцем для інвестицій, інновацій, для створення робочих місць», - підсумувала зустріч віцепрезидент Палати Тетяна Прокопчук. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux