Доступ до Prozorro.Продажі: АМКУ надав рекомендації щодо плати на розвиток та додаткових умов

Опубліковано 05 листопада 2021 року о 10:28

4 листопада Антимонопольний комітет ухвалив рекомендації державному підприємству «Прозорро.Продажі», що стосуються умов та оплати доступу операторам авторизованих електронних майданчиків до електронної торгової системи (ЕТС) Prozorro.Продажі.

До Комітету надійшли звернення учасників ринку з приводу неодноразового підвищення ДП «Прозорро.Продажі» плати на розвиток ЕТС.

Оператори для підключення до електронної системи «Prozorro.Продажі» та проведення електронних аукціонів повинні сплачувати визначений договором розмір плати на розвиток ЕТС. Вона вираховується із винагороди суб’єктів господарювання.

Водночас Комітет встановив, що розмір плати на розвиток ЕТС є недостатньо економічно обґрунтованим, що може містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Також Комітет з’ясував, що держпідприємство надає доступ операторів до ЕТС ще й за умови виконання ними додаткових зобов’язань. Вони безпосередньо не стосуються предмета договору та мають на меті просування електронного майданчика Prozorro.Продажі коштом суб’єктів господарювання. Ці вимоги держкомпанії також можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Враховуючи виявлені факти, Комітет надав «Прозорро.Продажі»   рекомендації:

- забезпечити формування плати на розвиток ЕТС на підставі економічно обґрунтованих розрахунків;

- при укладенні угод доступу Операторів до ЕТС утриматися від додаткових умов (зобов’язань), які за своєю природою не стосуються безпосередньо надання Підприємством доступу Операторам до ЕТС.

Для довідки: Постановами Кабінету Міністрів України ДП «Прозорро.Продажі» визначено єдиним суб’єктом господарювання, з використанням електронної торгової системи якого можливе проведення електронних аукціонів за багатьма напрямами (зокрема, продаж об’єктів малої приватизації; продаж майна боржників у справах про банкрутство [неплатоспроможність]; передача в оренду державного та комунального майна та інші), з огляду на що воно не має конкурентів за ними. 

Крім того, Підприємством забезпечується продаж/надання в оренду майна (активів)/передача прав також за іншими напрямами, які не регулюються законодавством та за якими Підприємство не зазначає значної конкуренції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux