ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ ПРОЕКТУ "ПІВНІЧНИЙ ПОТІК-2"!

Опубліковано 19 серпня 2016 року о 12:10

За наявною в Антимонопольному комітеті України інформацією, ПАТ «Газпром» та компанії «Wintershall Nederland B.V.», «E.ON Glоbal Commodities S.E.», «ENGIE SA», «OMV Nord Stream II Holding AG» та «Shell Explоration and Production (LXXS) B.V.», у зв’язку із запланованим проектом «Північний потік-2» (далі – Проект), планують створити новий суб’єкт господарювання, який буде здійснювати замовлення та/або виконання проектних, а також будівельних робіт у рамках Проекту.

Проект буде спрямований на будівництво та введення в експлуатацію комплексу газопроводів, що проходитимуть дном Балтійського моря від узбережжя Росії до узбережжя Німеччини.

Відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» створення суб’єкта господарювання двома і більше суб’єктами господарювання, який протягом тривалого періоду буде самостійно здійснювати господарську діяльність, але при цьому таке створення не призводить до координації конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що створили цей суб’єкт господарювання, або між ними та новоствореним суб’єктом господарювання, визнається концентрацією.

Концентрація може бути здійснена лише за умови попереднього отримання дозволу Антимонопольного комітету України.

Здійснення концентрації без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Також слід зазначити, що згідно зі статтею 5 Закону створення суб’єкта господарювання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що створили зазначений суб’єкт господарювання, або між ними та новоствореним суб’єктом господарювання, є узгодженими діями.

У разі якщо узгоджені дії призводять чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції, то, відповідно до частини 5 статті 10 Закону, такі узгоджені дії забороняються до отримання в установленому порядку дозволу Антимонопольного комітету України.

До надання дозволу на концентрацію чи узгоджені дії (у разі необхідності) учасники Проекту зобов’язані утримуватися від будь яких дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції в Україні.

У зв’язку із зазначеним та з метою запобігання порушення законодавства про захист економічної конкуренції, пропонуємо учасникам проекту «Північний потік -2», звернутись до Антимонопольного комітету України із відповідною заявою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux