Висновки Комітету: коли неможливо сказати «так» або «ні»

Опубліковано 29 липня 2021 року о 18:39

До Комітету надійшла заява ТОВ «Мережа Ланет» про надання висновку у формі рекомендаційних роз’яснень щодо відповідності заявлених дій вимогам статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

На засіданні Комітету, яке відбулося 29.07.2021, ТОВ «Мережа Ланет» були надані висновки, що наданої заявником інформації недостатньо для надання Комітетом висновку щодо відповідності заявлених дій ТОВ «Мережа Ланет» положенням статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».


З метою роз’яснення суб’єктам господарювання механізму застосування норм статті 14 Закону України «Про захист економічної конкуренції» звертаємо увагу на таке.

Згідно зі статтею 14 Закону України «Про захист економічної конкуренції» з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, підвищення передбачуваності його застосування Антимонопольний комітет України чи адміністративна колегія Антимонопольного комітету України може надавати суб’єктам господарювання на підставі наданої ними інформації висновки у формі рекомендаційних роз’яснень щодо відповідності дій суб’єктів господарювання положенням статей 6, 10 та 13 цього Закону та статті 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Важливо: висновок Комітету надається виключно в межах і на підставі наданої у заяві інформації та доданих до неї документів. Тому до заяви доцільно додавати наявні у суб’єкта господарювання документи та інші матеріали, що підтверджують викладені у заяві обставини, зокрема документальне підтвердження правдивості, повноти та точності інформації.


Також звертаємо увагу, що частина перша статті 221 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» наділяє органи Комітету правом вимагати у суб’єктів господарювання надання інформації лише у разі, якщо така інформація є необхідною для виконання Комітетом завдань, передбачених статтею 3 Закону України «Про Антимонопольний комітет України».

Враховуючи, що відповідно до статті 14 Закону України «Про захист економічної конкуренції» висновки у формі рекомендаційних роз’яснень надаються виключно на підставі інформації, наданої заявником, у Комітету відсутні повноваження вимагати від суб’єктів господарювання інформацію в рамках розгляду заяви про надання рекомендаційних роз’яснень.


З детальною інформацією щодо отримання висновку у формі рекомендаційних роз'яснень стосовно відповідності дій положенням законодавства про захист економічної конкуренції можна ознайомитися у розділі «Звернутися до АМКУ» (https://amcu.gov.ua/zvernutisya-do-amku/otrimati-visnovok-pro-vidpovidnist-dij).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux