Державна допомога та чесна конкуренція. Можливості та реалії на місцевому рівні

Опубліковано 26 листопада 2021 року о 19:44

Як не дати перетворити кошти місцевих громад на зброю проти конкуренції, про комунальне майно та його ефективну капіталізацію йшлося під час круглого столу «Актуальні питання у сфері захисту конкуренції в діяльності органів місцевого самоврядування та взаємодія з АМКУ», що відбувся у м. Києві. У заході взяли участь Оксана Дягілєва, директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ та Олексій Хмельницький, голова Північного міжобласного територіального відділення АМКУ.

Ідея контролю за державною допомогою полягає у контролі за підтримкою  підприємств коштом місцевих бюджетів. Якщо в результаті такої підтримки підприємства отримують економічні переваги, то спотворюється конкуренція,  і шкода від такої підтримки може перевищити її користь, зазначила Оксана Дягілєва. Найчастіше такі ситуації виникають внаслідок надання підтримки певному комунальному підприємству, в той час, як на тому самому ринку діють або могли б потенційно діяти й приватні компанії, зауважила Оксана Дягілєва.

Вона звернула увагу місцевих громад на те, що у новому законі «Про оренду державного та комунального майна»  передбачено надання в оренду комунального майна, за деякими виключеннями, лише за результатами конкурсу.

Також Оксана Дягілєва нагадала про право будь-якого надавача не повідомляти АМКУ про державну допомогу, що сукупно становить до 200 тис. євро за три роки. Водночас наголосила - звітувати перед Комітетом про надання суб’єкту господарювання навіть незначної державної допомоги все одно потрібно - щороку до 1 квітня за попередній рік.

Крім того, мова йшла про законопроєкт  №5648, що зареєстрований в Верховній Раді.  «У разі ухвалення цього законопроєкту з’явиться нова суттєва умова для оцінки державної допомоги: вплив на торгівлю з європейськими країнами. Ця умова полегшить життя саме невеликим громадам, оскільки ми не будемо розглядати справи щодо якогось регіону, коли навіть теоретично підтримка одного підприємства не може вплинути на конкуренцію у Європі та торгівлю з нею», - зазначила представниця АМКУ.

Про випадки недотримання чесної конкуренції органами місцевого самоврядування, зокрема столичною владою, розповів голова Північного МТВ АМКУ Олексій Хмельницький. За його словами, часто конкурси, оголошені столичними комунальними підприємствами, виграють компанії, що вступили у змову.   

«На місцевому рівні зазвичай ми звертаємо увагу на ринок вивезення побутових відходів, на порушення умов проведення конкурсів, або їх організацію «під одного переможця». Також мова йде і про сферу ритуальних послуг. Нагадаю ще й справу про муніципальну охорону, якій столична влада без конкурсу надала право охороняти численні об’єкти Києва. Справа тривала майже два роки й тиждень тому Верховний Суд став на бік АМКУ» - зазначив голова Північного МТВ АМКУ.


Також Олексій Хмельницький розповів про зловживання монопольним становищем столичних комунальників, нагадавши, що цьогоріч Комітет оштрафував на 2,6 млн грн місцеве комунальне підприємство «Київтранспарксервіс». Воно нав’язувало іншим компаніям, що хотіли працювати на цьому ринку, обтяжливі умови договорів.

Резюмуючи, представники Антимонопольного комітету закликали органи місцевого самоврядування активніше звертатися до Комітету за консультаціями і погодженням держдопомоги, а суб’єктів господарювання у разі порушення їхніх прав, звертатися за захистом до АМКУ.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux