Дар’я Чередніченко: вдосконалення механізму контролю за концентраціями – зосередження уваги на українських ринках, імплементація Угоди з ЄС та розширення процесуальних прав учасників

Опубліковано 09 липня 2020 року о 13:05

Антимонопольний комітет спільно з європейськими й американськими експертами, а також народним депутатом Людмилою Буймістер продовжує активну роботу над законодавчими змінами, які забезпечать реформування конкурентної політики в країні. Зокрема, буде запроваджено якісні зміни у підходах до контролю за концентраціями. Про це, виступаючи на шостому Ukrainian Antitrust Forum, повідомила заступниця Голови Антимонопольного комітету України – державна уповноважена Дар’я Чередніченко.

Дар’я Чередніченко стверджує, що розроблені законодавчі зміни також мають зменшити адміністративний тиск на бізнес там, де він непотрібний і де відсутні ризики для конкуренції. При цьому новації у конкурентному законодавстві мають забезпечити імплементацію норми угоди про асоціацію з ЄС, врахувавши локальну специфіку, і розширити процесуальні права учасників потенційної концентрацій.

«Ми не хочемо витрачати ресурси Комітету на контроль за концентраціями, які стосуються купівель одними міжнародними компаніями у інших міжнародних компаній активів у третіх країнах. Та ще й коли вони не мають жодного впливу на ринки в Україні. Натомість ми сфокусуємо свою увагу на українських ринках і локальних концентраціях», - наголосила вона.

Зокрема, пропонується розширити поняття контролю та групи суб’єктів господарювання, щоб врахувати вертикальну пов’язаність компаній.

Також пропонується розширити права учасників концентрацій – надати їм можливість проведення слухань за клопотаннями сторін під час розгляду справи. У разі надання пропозицій щодо зобов’язань – можливість продовжити термін розгляду на один місяць. А у разі наявності підстав для заборони – можливість ознайомлення із матеріалами справи для учасників концентрації.

«Ми також хотіли б дещо уточнити мету визначення концентрації. Чинне законодавство говорить, що метою є запобігання монополізації товарних ринків. Ми ж пропонуємо визначити, що метою є запобігання суттєвого обмеження конкуренції, яке може бути наслідком набуття або посилення монопольного або домінуючого становища. Адже ми захищаємо конкуренцію і хочемо запобігти її обмеженню, яке може бути наслідком монополізації», - сказала заступник Голови Антимонопольного комітету України.

Серед запропонованих змін – фінансові порогові показники для звернення до АМКУ за дозволом на концентрацію. Основною новацією є визначення порогових показників лише об’єкту придбання, а не усієї групи продавця як це робиться нині.

«На конкуренцію впливає те, що станеться із покупцем, коли він стане власником нових активів. Що станеться з тією групою, яка втрачає контроль, не є настільки суттєвим з точки зору ризиків для конкуренції», - наголосила Дар’я Чередніченко.

Відповідно, якщо чинні вартісні пороги включають всю групу продавця, то, беручи лише її частину (без об’єкту придбання), пропонується зменшити вартісний поріг – щоб такі концентрації потрапляли в фокус АМКУ.

Пропонується ввести «local nexus» - це 30 млн євро для сукупної вартості активів чи обсягу реалізації учасників концентрації та встановити планку для об’єкту придбання – 2 млн євро, якщо ж це іноземні інвестиції, то поріг для компанії набувача залишається – 150 млн.

Для злиття і приєднання підприємств або спільного підприємства пороги залишаються без змін.

Також новації передбачають запровадження нового запобіжника проти купівлі бізнесу по частинах, щоб обійти законодавчо встановлену необхідність подавати інформацію до АМКУ. Пропонується вважати однією концентрацією купівлю частин бізнесу в одного і того ж суб’єкта господарювання протягом останніх двох років.

«Ми пропонуємо оцінювати придбання різних компонентів сукупно. І це вважатиметься однією концентрацією. Більше того, ця норма дасть можливість подавати до АМКУ не кілька заяв, а одну. При цьому Комітет отримає можливість більш комплексно її оцінювати», - підкреслила заступник голови АМКУ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux