Буде одна з найкращих у світі: В Дніпрі відбувся третій форум «Реформа системи шкільного харчування»

Опубліковано 08 жовтня 2021 року о 18:55

Впровадження та контроль нових норм харчування у школах, безпечність та якість, як основа реформи системного харчування дітей, якісний підхід до публічних закупівель - цим темам був присвячений третій регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся 8 жовтня у Дніпрі.

Відкриваючи захід, Перша леді України Олена Зеленська закликала змінювати старі парадигми у сфері харчування дітей у закладах освіти, адже більшість українських учнів та їхні батьки не задоволені якістю меню, що не переглядалося десятиліттями. 

«Це не просто реформа харчування – це реформа мислення. Вона уже відбувається і ці зміни стосуватимуться кожної області, кожного міста і села, кожної школи і кожної дитини. Власне існування системи шкільного харчування також позитивним чином впливає і  на відвідуваність шкіл та на якість навчання», - акцентувала пані Зеленська.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який також взяв участь у заході, зазначив, що реформа шкільного харчування має надзвичайно високий пріоритет для уряду. Кабмін затвердив план заходів з реформування цієї системи і його реалізація буде жорстко контролюватися.

 «У 2021 році в рамках  реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів» відібрано для фінансування 110 проєктів. На суму один мільярд гривень буде здійснено ремонт або закупівля обладнання для харчоблоків і їдалень», - повідомив Денис Шмигаль.  

За минулий рік, заявив очільник уряду, коштом держави уже модернізовано 2 624 шкільних харчоблоки.

Водночас голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська під час дискусійної панелі «Публічні закупівлі. Якісний і проєктний підхід» сконцентрувалася на аналізі конкретних прикладів проблемних закупівель продуктів харчування та послуг з харчування школярів. 

Очільниця Комітету зазначила, що у розрізі загальної кількості скарг, а їх до АМКУ на рік надходить близько 12 тис., кількість оскаржень тендерів з закупівель харчування невелика.

Натомість відсоток саме цих оскаржень є значним, і не в останню чергу це відбувається через недоліки у підготовці тендерної документації замовниками.

«У вашому регіоні є замовники, які системно припускаються однакових помилок при підготовці документації, є ті, що вносять надмірні чи дискримінаційні вимоги. Приміром, у Луганській області з 59 скарг 43 припадає на одного й того ж замовника - Управління освіти Рубіжанської міської ради. Комітет розглядає усі скарги у встановлений законом термін, але оскарження все одно значно ускладнює процес забезпечення дітей якісним харчуванням. І це є проблемою», - зазначила голова Антимонопольного комітету.

Вона закликала замовників уникати необґрунтованих вимог у документації, в обов’язковому порядку вимагати підтвердження якості продукції та спроможності учасника виконати договір саме так, як це потрібно замовнику.

«Також варто працювати над оптимізацією лотів: укрупнювати їх, щоб зробити більш привабливими для учасників торгів. До речі, у разі надходження скарги ви можете усунути її причини самостійно, або надати максимально розгорнуті письмові пояснення через систему Prozorro. 

Для цього не обов’язково їхати в Київ чи область», - зазначила Ольга Піщанська. Також вона закликала замовників обов’язково повідомляти Комітету про недоброчесних учасників торгів.

Державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло, яка взяла участь у форумі, детально розповіла про те, як боротися з недобросовісними постачальниками і що робити, коли є ознаки змови на торгах.

Підсумовуючи зусилля органів влади, засновник проєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко висловив впевненість, що вона має усі шанси бути реалізованою найкращим чином.

«Ми розробили одні з найкращих норм шкільного харчування у світі. І якщо ми втілимо їх за рік-два, то отримаємо одну з найкращих систем харчування у світі», - переконаний ресторатор. 

Нагадаємо, серія форумів «Реформа системи шкільного харчування», проходить за ініціативи першої леді Олени Зеленської в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

 Їх мета допомогти представникам державних органів, освітянам, громадам та підприємцям налагодити співпрацю у процесі переходу на нові стандарти, що їх впроваджують в рамках реформи шкільного харчування.

Перші два форуми відбулися у Київській області та Одесі за підтримки Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та ГО «Національна асоціація громадського харчування». 

Всього передбачено серію з п'яти таких масштабних зібрань, що триватимуть до кінця осені.

Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 


 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux