АМКУ закликає ЗМІ перевіряти інформацію та бути уважнішими до деталей, висвітлюючи концентрацію компаній «AGIMANT LIMITED» та «Dealzone Holding Ltd»

Опубліковано 12 жовтня 2020 року о 16:39

Розповсюджена минулого тижня окремими ЗМІ інформація про надання Антимонопольним комітетом України дозволу на придбання акцій ПрАТ «ДНІПРОМЕТИЗ» у резидентів Російської Федерації не відповідає дійсним обставинам справи та є неправдивою.

Насправді 8 жовтня АМКУ надав компанії «AGIMANT LIMITED» дозвіл на набуття одноосібного контролю над компанією «Dealzone Holding Ltd» через укладання акціонерної угоди між компаніями «AGIMANT LIMITED» та «SARTORIUS LIMITED». З точки зору конкурентного законодавства, набуття контролю може забезпечуватися іншими шляхами, переліченими у частині другій статті 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції». У даній концентрації контроль над компанією «Dealzone Holding Ltd» забезпечувався, зокрема, через наявність права вето.

Під час розгляду заяви встановлено, що компанія «SARTORIUS LIMITED» (яка має намір передати контроль) не пов’язана відносинами контролю з групою «ТАС» або будь-якими суб’єктами господарювання – резидентами Російської Федерації, на яких поширюються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Відповідно, АМКУ не надавав в рамках цієї концентрації дозвіл на придбання акцій жодної компанії, в тому числі ПрАТ «ДНІПРОМЕТИЗ», а серед учасників концентрації відсутні суб’єкти господарювання, які входять до переліку осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Додатково повідомляємо, що придбання акцій компанії «Dealzone Holding Ltd» відбулося у компанії «CAMBAY SERVICES LIMITED» ще у 2017 році компанією «Blossom Investments OU». Тоді ж Комітет відкрив справу за ознаками вчинення порушення у вигляді здійснення концентрації без попереднього отримання дозволу органів Антимонопольного комітету України, наявність якого необхідна.

Рішенням АМКУ від 25.04.2019 було визнано, що компанія «Blossom Investments OU» вчинила порушення у вигляді здійснення концентрації шляхом опосередкованого (через компанію «Dialzone Holding Ltd») набуття контролю над ПрАТ «ДНІПРОМЕТИЗ» без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України.

Водночас рішенням Господарського суду міста Києва від 21.11.2019 та постановою  Північного апеляційного господарського суду від 13.05.2020 рішення Комітету визнано недійсним. Верховний суд постановою від 30.07.2020 у справі № 910/8918/19 вказані рішення судів залишив без змін.

 Просимо ЗМІ звертатися до АМКУ за офіційними коментарями та роз’ясненнями у разі виникнення будь-яких питань щодо справ, які розглядає Комітет.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux