АМКУ взяв участь у VI засіданні Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі

Опубліковано 24 листопада 2021 року о 16:30

Про комплекс питань, пов’язаних із імплементацією розділу IV «Торгівля та питання пов’язані із торгівлею» Угоди про асоціацію, зокрема щодо виконання зобов’язань, зазначених у статтях 262-267 Угоди в частині створення повного реєстру чинної державної допомоги та забезпечення прозорості у сфері державної допомоги йшла мова під час шостого засідання Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі, що відбулося у Брюсселі за участі Антимонопольного комітету України.

Під час засідання Панагіотіс Стамоуліс, менеджер з питань економічної політики, Секція з питань конкуренції, приватизації та державних підприємств Представництва ЄС в Україні, подякував АМКУ за співпрацю та назвав позитивним той факт, що кількість виконань законодавчих рішень в Україні до 2020 року збільшилася.

Пан Стамоуліс зазначив, що є величезні зрушення у наближенні українського законодавства до законодавства ЄС у галузі конкуренції та державної допомоги, зокрема завдяки європейським проектам технічної допомоги. А також відмітив важливість питань, з якими є затримки, зокрема щодо інвентаризації чинної державної допомоги та щодо прозорості операцій між державними структурами. 

Своєю чергою директорка Юридичного департаменту АМКУ Ганна Кривошей наголосила на наявності об’єктивних причин такої затримки та повідомила про заплановані Комітетом заходи.

«Україна розуміє, що виконання зобов'язань стосовно забезпечення прозорості має здійснюватися з дотриманням вимог, встановлених у Директиві Комісії 2006/111/EC. Їх впровадження може бути показано в різних актах. З метою забезпечення необхідного узгодження з положеннями Директиви, ця робота проводитиметься на міжміністерському рівні протягом 2022 року», - зазначила Ганна Кривошей.

Також представниця АМКУ наголосила, що у 2021 році уряд України зосередився на законотворчій діяльності, зокрема, розповіла про зареєстрований у парламенті законопроєкт №5648 «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання». Вона також звернула увагу на позитивні тенденції щодо державної допомоги в Україні.

«Поступово зменшується кількість нотифікацій щодо індивідуальної державної допомоги і натомість збільшується кількість відповідних програм. Також помітно зменшилася кількість повідомлень  про нову державну допомогу, за результатами розгляду яких Комітет визнав надання підтримки такою, що не є держдопомогою. На нашу думку, це відбувається завдяки роз’яснювальній роботі, яку АМКУ здійснює разом з проєктом SESAR», - висловила думку директорка департаменту. 

Щодо планів АМКУ стосовно інвентаризації чинної державної допомоги, Ганна Кривошей зазначила, що Комітетом ініційовано створення робочої групи щодо інвентаризації програм фіскальної допомоги та продовжується робота в межах міжгалузевих робочих груп.

«Зокрема, АМКУ планує здійснити перевірку Закону про Державний бюджет України на 2021 рік, щоб визначити бюджетні статті та супутні умови використання державних ресурсів. Це дозволить визначити потенційні програми державної допомоги, опитувати щодо характеристик допомоги відповідні галузеві міністерства та органи влади, встановити - які з цих програм потребують узгодження та створить відповідну законодавчу карту», - зазначила Ганна Кривошей. 

Панагіотіс Стамоуліс підсумував, що Комітет асоціації схвалює активну законодавчу роботу в Україні. Водночас він зазначив, що українські міністерства повинні активізувати роботу з надання відповідної інформації АМКУ. Європейські партнери сподіваються, що уже в першій половині 2022 року з’явиться прогрес у питанні інвентаризації чинної державної допомоги, наголосив Панагіотіс Стамоуліс.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux