АМКУ ухвалив рішення щодо дій ЛМКП «Львівтеплоенерго»

Опубліковано 15 листопада 2023 року о 16:20

На засіданні Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України 14 листопада 2023 року ЛМКП «Львівтеплоенерго» притягнуто до відповідальності за встановлення для споживачів вимог отримувати технічні умови та погоджувати проєктну документацію на встановлення комерційних вузлів обліку теплової енергії, що не передбачено чинним законодавством.

Під час розгляду справи встановлено, що ЛМКП «Львівтеплоенерго» у період з 12.11.2018 по 31.07.2023 займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з постачання теплової енергії в територіальних межах міста Львів, де розташовані теплопостачальні мережі, що знаходяться у його власності та/або користуванні із часткою 100 відсотків.

ЛМКП «Львівтеплоенерго» за період з 12.11.2018 по 15.10.2022 видало 672 технічних умов на встановлення вузла обліку теплової енергії та отримало коштів за їх видачу на загальну суму 429 568, 08 гривень. У зазначений період ЛМКП «Львівтеплоенерго» видавало технічні умови як на платній, так і безоплатній основі. При цьому Підприємство не надало пояснень, за якими критеріями одним замовникам видавало технічні умови безоплатно, а іншим - на платній основі.

Також у ході розгляду справи встановлено, що за період з 12.11.2018 по 05.04.2023 ЛМКП «Львівтеплоенерго» погодило 171 проєктну документацію на загальну суму 46 217,20 гривень. Погодження проєктної документації теж відбувалось як на платній, так і на безоплатній основі.

Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Порядком оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 09.08.2018 № 206 не було передбачено вимог споживачам отримувати технічні умови та погоджувати проєкту документацію на встановлення комерційних вузлів обліку теплової енергії та оплачувати їх.

При цьому, інші опитані суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на ринку послуг з постачання теплової енергії у Західному регіоні України, не видають технічні умови на встановлення комерційного вузла обліку теплової енергії та не здійснюють погодження проєктної документації на встановлення комерційного вузла обліку.

Видача ЛМКП «Львівтеплоенерго» технічних умов на встановлення комерційного вузла обліку теплової енергії та погодження проєктної документації призвели до ущемлення інтересів споживачів, які безпідставно сплачували ЛМКП «Львівтеплоенерго» вартість видачі технічних умов та вартість погодження проектної документації та вимушені були витрачати додатковий час на проходження відповідних процедур і тим самим позбавлені можливості сплачувати за показниками комерційних вузлів обліку за фактично використані обсяги теплової енергії, а сплачували за нормами споживання, що є значно дорожче.

З огляду на зазначене, дії ЛМКП «Львівтеплоенерго» є порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживань монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з постачання теплової енергії.

За результатами розгляду справи ЛМКП «Львівтеплоенерго» оштрафовано на загальну суму в розмірі 550 000 гривень.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux