АМКУ та SESAR обговорили з владою та бізнесом Тернопільщини конкуренцію і державну допомогу

Опубліковано 08 листопада 2021 року о 19:05

Державна допомога й її вплив на конкуренцію, чому і коли її треба погоджувати з АМКУ, чому державна допомога може виділятися далеко не всім комунальним підприємствам та інші актуальні для регіону теми обговорювалися 8 листопада на зустрічі представників Антимонопольного комітету, експертів європейського проєкту «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) з керівництвом Тернопільської області, міської влади та місцевим бізнесом. 

Голова АМКУ Ольга Піщанська звернула увагу, що на Тернопільщині за останній рік спостерігається зростання державних інвестицій. Водночас кількість звернень щодо державної допомоги по області є низькою.

«Водночас ми бачимо, що місто Тернопіль повідомлення про державну допомогу все ж надсилає до АМКУ. Це добре, оскільки з наступного року Україна повинна буде повною мірою застосовувати європейське законодавство у цій сфері. Це означає, що відповідальність усіх учасників цього процесу значно посилиться. А наслідки порушення будуть дуже відчутними, оскільки неправильно виділенні кошти потрібно буде повертати. І ми сьогодні тут саме для того, щоб роз’яснити яку саме документацію необхідно подавати до Комітету на виділення державних коштів без порушення конкуренції», - зазначила голова АМКУ.

Своєю чергою Володимир Труш, голова Тернопільської ОДА відзначив, що сьогоднішня зустріч сприятиме ефективному провадженню державної допомоги у регіоні. 

«Такі зустрічі повинні породжувати ідеї, що надалі будуть втілюватися у нові закони і таким чином ми все більше відходитимемо від «ручного» управління. Тоді система контролю працюватиме сама по собі з мінімальною кількістю втручань у процес. Ми наразі готові і до критики, і до переймання досвіду експертів для врахування у нашій подальшій роботі», - зазначив Володимир Труш. 

Голова Тернопільської облради Михайло Головко зазначив, що ефективне застосування законодавства про держдопомогу є головним стимулом для розвитку місцевого бізнесу. 

«Нам корисно, щоб АМКУ використовував свої важелі та впливи і слідкував за випадками недобросовісної конкуренції. Щоб монополісти не захопили ринок. Ми зацікавлені, щоб у Тернопільській області була рівна конкуренція і рівні можливості для всіх. Щоб кожен міг боротися за своє право надавати ту чи іншу послугу», - зазначив Михайло Головко. 


Сергій Надал, міський голова Тернополя також висловив сподівання щодо посилення співпраці з Комітетом у цьому напрямку. 

За його словами, застосування передового законодавства та посилення конкуренції значним чином впливає на стан економіки та рівень життя в регіоні. 

Україна серйозно налаштована розвивати свою економіку через посилення конкуренції, зазначив підсумовуючи зустріч керівник проєкту SESAR Штефан Сабау. 

«Ми знаходимося в Україні, щоб надавати не тільки підтримку у сфері державної допомоги, а також ділитися своїми знаннями. Адже тема сама по собі дійсно дуже складна. Європейський Союз це розуміє і виділяє кошти для того, щоб експерти допомагали Україні розробити проєкти державної допомоги та навчити ефективно втілювати на місцях це законодавство», - зазначив Штефан Сабау. 

Цього ж дня керівництво АМКУ поспілкувалося з представниками місцевого бізнесу. 

Обговорили досить широке коло питань: від якості перевезень вантажів залізницею та вартості цієї послуги до розвитку нових енергетичних ринків та норми щодо будівництва доріг місцевого значення.

Завтра, 9 листопада, у Тернополі відбудеться тренінг з практики застосування законодавства про державну допомогу. 

Участь у ньому візьме близько 80 учасників: представників місцевої влади, комунальних підприємств та місцевого територіального відділення АМКУ.
Нагадаємо, що на порталі з питань державної допомоги можна отримати попередні консультації з застосування відповідного законодавства.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux