АМКУ оштрафував ТОВ «Біхелс» за поширення неправдивих відомостей про властивості дієтичної добавки

Опубліковано 08 серпня 2024 року о 17:47

Антимонопольний комітет України визнав, що ТОВ «Біхелс» вчинило порушення, передбачене статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення на вебсайті цього товариства та на упаковці дієтичної добавки «Фемінозидтм» неправдивих відомостей щодо властивостей такої дієтичної добавки «Фемінозидтм» № 30, капсули по 400 мг. 


Розгляд справи розпочато Комітетом за заявою ТОВ «НВК «Екофарм».

Під час розгляду справи АМКУ встановив, що ТОВ «Біхелс» поширювало інформацію, що вводить в оману, шляхом повідомлення:

  • на упаковці дієтичної добавки «Фемінозидтм» неправдивих відомостей «сприяє загальному зміцненню організму» та «сприяє посиленню імунітету»;
  • на вебсайті товариства неправдивих відомостей: «допомога при захворюваннях, спричинених вірусом папіломи людини в тому числі і онкогенного типу (ВПЧ)»; «допомога при захворюваннях, спричинених вірусами герпесу різного типу (Herpes simplex, Herpes Zoster, вірус Епштейна-Барр, цитомегаловірус)»; «профілактика рецидивів, спричинених вірусом папіломи людини в тому числі і онкогенного типу (ВПЧ)»; «профілактика рецидивів, спричинених вірусами герпесу різного типу (Herpes simplex, Herpes Zoster, вірус Епштейна-Барр, цитомегаловірус)»; «Фемінозид – це вдосконалена формула для етіопатогенетичної підтримки жінок з урогенітальними вірусними захворюваннями»; «сприяє загальному зміцненню організму»; «сприяє посиленню імунітету», щодо дієтичної добавки «Фемінозидтм».

У ході розслідування Комітет звертався до Міністерства охорони здоров’я України задля встановлення роз’яснень щодо належності вищезазначеної інформації дієтичній добавці «Фемінозидтм».

За інформацією, повідомленою МОЗ, стверджувати про наявність/відсутність властивостей дієтичної добавки «Фемінозидтм», зокрема, щодо «допомоги при захворюваннях та профілактики рецидивів, спричинених вірусом папіломи людини та вірусами герпесу різного типу»«Фемінозид - це вдосконалена формула для етіопатогенетичної підтримки жінок з урогенітальними вірусними захворюваннями» та можливість її призначення для лікування або профілактики можна лише на підставі наукових досліджень. У МОЗ відсутня будь-яка інформація щодо результатів таких досліджень.

При цьому МОЗ зауважив, що вироби, які позиціонуються як продукція, якій притаманні фармакологічні, імунологічні властивості, підпадає під дію Закону України «Про лікарські засоби» і повинна бути внесена до Державного реєстру лікарських засобів України. Наявність фармакологічної, імунологічної дії притаманна лікарським засобам, а не харчовим продуктам. Дієтична добавка «Фемінозидтм» не зареєстрована на території України як лікарський засіб.

Щодо інформації про властивості «сприяє загальному зміцненню організму» та «сприяє посиленню імунітету» дієтичної добавки «Фемінозидтм» Міністерство охорони здоров’я України зазначило, що така інформація є твердженнями про користь для здоров’я у розумінні Вимог до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів, затверджених Наказом МОЗ від 15.05.2020 № 1145 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.08.2020 за № 745/35028). Так, відповідно до розділу IV цих вимог забороняється використовувати твердження про користь для здоров’я, які не містяться у додатку 2 або 3 до цих Вимог.

Варто зазначити, що належних доказів на підтвердження властивостей дієтичної добавки «Фемінозидтм», враховуючи особливості його складу, ТОВ «Біхелс» до Комітету не надало.

Тому повідомлення ТОВ «Біхелс» на вебсайті та на упаковці дієтичної добавки «Фемінозидтм» інформації про властивості, які притаманні лікарському засобу, може вплинути на наміри споживачів щодо придбання такої продукції, у зв’язку з чим ТОВ «Біхелс» може отримати неправомірні переваги у конкуренції.

8 серпня 2024 року на засіданні АМКУ дії ТОВ «Біхелс» визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладено штраф у розмірі 450 000 грн.

У ході розгляду справи ТОВ «Біхелс» припинило поширення інформації про властивості дієтичної добавки, про що повідомило Комітет.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux