АМКУ оштрафував на 20 млн грн ще одну компанію, пов’язану з інвесторами «Північного потоку-2»

Опубліковано 22 грудня 2022 року о 17:07

22 грудня 2022 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України оштрафувала ТОВ «БАСФ Т.О.В.» за подання інформації в неповному обсязі на вимогу державного уповноваженого АМКУ на 20 337 714 грн.


У вересні 2021 року, в рамках заходів державного контролю з виявлення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, у частині контролю за концентраціями та узгодженими діями суб’єктів господарювання, Комітет розпочав дослідження дій іноземних компаній ПАТ «Газпром», «Uniper Gas Transportation & Finance B.V.», «Engie Energy Management Holding Switzerland AG», «OMV Gas Marketing Trading & Finance B.V.», «Shell Exploration and Production (LXXI) B.V.», «Wintershall Nederland Transport and Trading B.V.».


Комітетом досліджувалося укладення зазначеними компаніями угод про фінансування проекту «Північний потік-2» та розподілу повноважень між його учасниками.


Зазначимо, що відповідач, ТОВ «БАСФ Т.О.В.», не є безпосереднім учасником проекту «Північний потік-2», а пов’язане у розумінні статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції» відносинами контролю з компанією-інвестором зазначеного проекту. Водночас згідно зі статтею 63 Закону «Про захист економічної конкуренції», суб’єкти господарювання, пов’язані відносинами контролю повинні обмінюватися між собою інформацією та вживати заходів для запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Відтак відповідач володів інформацією, що була необхідна Комітету.


Водночас відповідь на вимогу Комітету була надана в неповному обсязі, зокрема, не надано копії угод про фінансування проекту «Північний потік-2» та документів, що підтверджували б необхідність чи відсутність необхідності отримання дозволу від органів АМКУ на зазначені дії.


Подання інформації в неповному обсязі на вимогу державного уповноваженого АМКУ є порушенням, передбаченим пунктом 14 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Відтак на ТОВ «БАСФ Т.О.В.» накладено штраф.


Нагадаємо, 24 листопада 2022 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України також оштрафувала ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» та ТОВ «ЕНЖІ ЕНЕРДЖИ МЕНЕДЖМЕНТ ЮКРЕЙН» на більш ніж 47 млн грн за неподання інформації на вимоги державного уповноваженого АМКУ. Зазначені компанії також пов’язані відносинами контролю з компаніями-інвесторами проекту «Північний потік-2».


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux