АМКУ наголошує на необхідності правового врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання

Опубліковано 22 грудня 2016 року о 10:52

Комітет окреслив відповідальним органам першочергові завдання для покращення захисту споживачів у сфері теплопостачання та ЖКГ.

Власне бачення шляхів правового врегулювання проблемних питань Антимонопольний комітет України виніс на обговорення під час круглого столу який відбувся 20 грудня 2016 року під керівництвом Голови АМКУ Юрія Терентьєва.

За словами Юрія Терентьєва, всі профільні органи мають терміново активізувати співпрацю з вирішення проблемних питань на ринку ЖКГ. Підставою для такого висновку є результати порівняльного аналізу Комітетом кількості та суті скарг, з якими споживачі послуг центрального Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM823image002.jpgопалення та гарячого водопостачання звертаються до АМКУ.

Голова Комітету звернув увагу, що проблемні питання, з якими звертаються заявники, не можуть бути вирішені за рахунок застосування тільки конкурентного законодавства. «Сподіваюсь, відкритий діалог забезпечить правильне визначення цих проблем та  оптимальних шляхів їх вирішення», — додав Юрій Терентьєв.

Він також зазначив, що у посиленні співпраці з вирішення проблемних питань на ринку ЖКГ вже зроблені перші кроки. Зокрема, у вересні 2016 року підписаний Меморандум про посилення співпраці у житлово-комунальній сфері між АМКУ та НКРЕКП, направлений на впровадження ефективного конкурентного середовища під час здійснення реформ.

Наступним кроком може стати долучення до Меморандуму Міністерства регіонального розвитку розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Результатом плідної співпраці між профільними міністерствами та відомствами має стати удосконалення нормативно-правової бази, яка регулює правовідносини між виконавцями та споживачами комунальних послуг.

Зокрема, в рамках цих удосконалень, на переконання Комітету, має бути створений орган, на кшталт житлово-комунальної інспекції, який здійснюватиме державний контроль за дотриманням виконавцями/виробниками житлово-комунальних послуг стандартів, нормативів, норм, порядків і правил у сфері житлово-комунальних послуг, оскільки наразі цієї функції чітко не визначено в повноваженнях органів, що здійснюють регулювання у житлово-комунальній сфері.

«Споживач не повинен страждати від того, що існують законодавчі прогалини в питаннях регулювання теплопостачання та певні правові неузгодженості у відносинах між юридичними особами», — підкреслив, підсумовуючи засідання, державний уповноважений Комітету Валерій Полюхович.

Загалом за результатами круглого столу «Теплопостачання: проблемні питання та шляхи щодо їх врегулювання» Комітет наголосив відповідальним органам у сфері ЖКГ про необхідність вжиття заходів стосовно:

 внесення змін до постанови КМУ від 21.07.2005 № 630 щодо врегулювання питання надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води із врахуванням різних категорій споживачів (власник квартири у багатоквартирному будинку, власник приватного будинку садибного типу, гуртожиток/мешканець гуртожитку, ЖБК, ОСББ, управитель багатоквартирного будинку, юридична особа тощо);

 розроблення та затвердження Типових договорів про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води для різних категорій споживачів;

  удосконалення Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, визначення плати за їх опалення;

  розроблення та затвердження Типових договорів про надання послуг з опалення місць загального користування;

  прискорення встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії.

Круглий стіл «Теплопостачання: проблемні питання та шляхи щодо їх врегулювання», ініційований АМКУ, відбувся 20 грудня 2016 року у форматі веб-конференції зі всіма  регіонами Українистудіях територіальних відділень АМКУ). Свою позицію щодо питань та проблем, які виникають під час регулювання сфери теплопостачання, представили Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, Київська міська державна адміністрація. Також учасники круглого столу заслухали позиції надавачів та споживачів послуг.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux