АМКУ надав рекомендації медіагрупам

Опубліковано 25 липня 2024 року о 15:19

У зв’язку з надходженням заяви одного з провайдерів, а саме ТОВ «Мережа Ланет», щодо дострокового одностороннього припинення медіагрупами договорів про надання прав на ретрансляцію телеканалів, Комітет дослідив ринкове становище медіагруп StarLightMedia», «1+1 Media», «Inter Media Group» і «Медіа Група Україна» (наразі припинила своє існування).

Так, АМКУ з’ясував, що зазначені договори є тим законним способом, за допомогою якого провайдери мають можливість забезпечити своїм абонентам перегляд телеканалів, на основі вподобання яких провайдери і здійснюють наповнення власних пакетів.

При цьому популярність телеканалів медіагруп, серед яких 1+1, Інтер, Новий канал, ICTV та інші, призводить до їх невзаємозамінності з іншими менш улюбленими телеканалами, що обумовлює зайняття медіагрупами особливо відповідального становища на ринку.

У свою чергу така ринкова позиція медіагруп вимагає від останніх здійснення своєї діяльності з дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, норми якого й обмежують договірну свободу суб’єктів господарювання.

Розірвання медіагрупами договорів про надання провайдерам прав на ретрансляцію телеканалів без наявності об’єктивних причин може призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Така можливість наявна в медіагруп з огляду на відповідні положення зазначених договорів, які передбачають право в будь-який момент відмовитись від них достроково в односторонньому порядку.

Відповідно, медіагрупи можуть наразі й у подальшому скористатись такою можливістю з огляду на відсутність у цих договорах вичерпного переліку чітких, недискримінаційних підстав для їх розірвання.

Враховуючи це, Антимонопольний комітет України на засіданні 25 липня прийняв рішення про надання з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції медіагрупам «StarLightMedia» і «Inter Media Group», а також
ТОВ «ВІЖН МЕДІА» (представляє телеканали медіагрупи «1+1 Media») таких рекомендацій:

Під час надання суб’єктам господарювання [провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів)] прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів утриматись від дій щодо розірвання договорів про надання суб’єктам господарювання [провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів)] прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів в односторонньому порядку з підстав, прямо не встановлених законом або не передбачених у таких договорах.

Тепер у адресатів цих рекомендацій є два місяці для їх розгляду.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux