АМКУ надав дозвіл компанії Metinvest на придбання активів ПАТ «ДМК»

Опубліковано 20 травня 2021 року о 14:30

Антимонопольний комітет України  завершив розгляд справи про концентрацію щодо надання дозволу компанії «Metinvest B.V.» на опосередковане набуття у власність активів у вигляді єдиного майнового комплексу, що сукупно забезпечують господарську діяльність із виробництва та реалізації металопродукції (далі – ЄМК), які належать публічному акціонерному товариству «ДНІПРОВСЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ» (ПАТ «ДМК»).

Продаж ЄМК відбувається в рамках процедури санації боржника – ПАТ «ДМК» та є необхідним заходом, спрямованим на запобігання  припинення діяльності та ліквідації підприємства.

Суб’єкти господарювання, що входять в групу МЕТІНВЕСТ є одними з кредиторів ПАТ «ДМК», вимоги яких визнано в рамках справи про банкрутство.

Під час розгляду справи оцінено такі спільні товарні ринки, як: сталева заготовка, прутки (арматура, прутки інші), дрібнорозмірний та середньорозмірний фасонний прокат загального призначення, а також ринки: катанки, помольних куль малого та середнього діаметрів, чорнових та напівоброблених осей для залізничного транспорту, на яких здійснює діяльність лише ПАТ «ДМК» на активах ЄМК.  

Враховуючи незначні сукупні частки учасників концентрації на цих ринках, АМКУ надав дозвіл на заявлені дії.

Разом з тим, основна увага АМКУ була зосереджена на ринку чавуну товарного (чушкового).

Не дивлячись на те, що у складі ЄМК відсутнє майно, використання якого забезпечує завершений цикл виробництва та/або реалізації чавуну, АМКУ також оцінено наслідки здійснення концентрації, що полягають у  консолідації Групою МЕТІНВЕСТ активів, що належать або належали ПАТ «ДМК» (серед яких - доменні печі).

У зв’язку з цим, АМКУ зробив висновок, що вказана концентрація може мати вплив і на ринок чавуну товарного (чушкового).

Так, під час розгляду відповідної справи було встановлено, що:

  • спостерігається зростання частки учасників концентрації на ринку чавуну товарного (чушкового) протягом 2018-2019 рр. і 9 місяців 2020 р.;
  • протягом досліджуваного періоду виробництво чавуну товарного (чушкового), крім учасників концентрації, здійснювали лише 2 суб’єкти господарювання, виробничі потужності яких розташовані на території України (без урахування потужностей в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження);
  • у такому випадку може відбутися посилення ринкового становища Групи МЕТІНВЕСТ на ринку чавуну товарного (чушкового);

Враховуючи наведене, учасникам концентрації було запропоновано взяти на себе зобов’язання, які б могли усунути потенційно можливий негативний вплив на конкуренцію.

Компанія «Metinvest B.V.» повідомила про готовність взяти зобов’язання, якими має бути обумовлено здійснення відповідної концентрації. 

Основний зміст зобов’язань полягає у забезпеченні реалізації на внутрішній ринок України не менше 12 тис. тонн чавуну товарного (чушкового) щорічно та за ринковими цінами (протягом трьох років після здійснення концентрації).

Такий обсяг обґрунтовано даними щодо середньорічного обсягу реалізації чавуну товарного (чушкового) з боку ПАТ «ДМК» на внутрішній ринок України за період останніх повних трьох років (2018 - 2020 роки), який становив 11,13 тис. тонн щорічно (протягом трьох років після здійснення концентрації).

У рамках розгляду справи Комітет опитав споживачів, експертів і конкурентів на ринку чавуну товарного (чушкового) та провів «market test». До Комітету не надійшло жодних негативних зауважень чи застережень ні до змісту концентрації ні до запропонованих зобов’язань.

Також Комітетом оцінено такі врівноважуючі чинники щодо ринку чавуну товарного (чушкового):

  • Ринок є профіцитним. Сукупний попит на ринку в Україні є значно меншим, ніж потенційний обсяг пропозиції чавуну з боку металургійних підприємств України;
  • Ринок є експортно-орієнтованим. При цьому, кожне підприємство самостійно вирішує питання, на яких ринках (внутрішньому або зовнішніх) здійснювати реалізацію чавуну;
  • конкуренти заявників мають можливість самостійно і в повному обсязі задовольнити попит на чавун в Україні шляхом експансії на внутрішньому ринку за рахунок переорієнтації обсягів реалізації чавуну з експортного напрямку;
  • Врівноважуюча влада покупця. Найбільшим покупцем товарного чавуну в Україні є ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА»;
  • Комітетом також прийнято до уваги, що відносно ПАТ «ДМК» відкрито справу про банкрутство.

Враховуючи зібрану в рамках розгляду справ інформацію, а також базуючись на тому факті, що запропоновані учасниками концентрації зобов’язання загалом відповідають потребам споживачів на даному ринку, АМКУ надано дозвіл на заявлені дії та накладено зобов’язання, якими має бути обумовлено здійснення концентрації на ринку чавуну товарного (чушкового)  України.

Звертаємо увагу, що надання дозволу на концентрацію компанії «Metinvest B.V.» не свідчить, що саме ця компанія стане покупцем цільового об’єкта.

Реалізацію активів ПАТ «ДМК» буде здійснено відповідно до Розділу V Кодексу України з процедур банкрутства (Кодекс).

Новий власник активів ПАТ «ДМК» буде визначений на аукціоні через електронну торгову систему, на конкурентних засадах.

На сьогодні Комітет може констатувати наявність двох зацікавлених суб’єктів господарювання, які мають намір взяти участь в аукціоні (які подавали відповідні заяви до АМКУ).

Станом на 20.05.2021 – інші заяви від потенційних покупців ЄМК до АМКУ не надходили. Разом з тим, у разі їх надходження, вони будуть розглянуті у встановленому порядку.

Принагідно нагадуємо, що відповідно до частини п’ятої статі 26 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у разі, якщо концентрація проводиться із застосуванням конкурсних процедур (торги, аукціони, конкурси, тендери тощо), заява може подаватись як до початку конкурсної процедури, так і після, але не пізніше тридцяти днів з дати оголошення переможця, якщо інше не передбачено законом.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux