АМКУ надано дозвіл на концентрацію Групі "Добробут" та ТОВ "БОРІС"

Опубліковано 16 травня 2019 року о 13:16

Антимонопольним комітетом України завершено розгляд справи про концентрацію за участю компанії «SATUMCO LIMITED» (м. Лімассол, Республіка Кіпр) (Група «Добробут») і товариства з обмеженою відповідальністю «БОРІС» (далі – ТОВ «БОРІС») (м. Київ, Україна) щодо горизонтального злиття на ринку медичної допомоги в межах міста Києва.

З метою збору інформації щодо впливу концентрації на ринок було проведено опитування на офіційному сайті АМКУ. Водночас було опитано одинадцять конкурентів, а також враховано думку Національної служби здоров'я України, ВГО «УКРАЇНСЬКОЇ МЕДИЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ», Міністерства охорони здоров’я України, ДЗ «Центра медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України», Благодійного фонду «Пацієнти України».

За результатами розгляду справи встановлено, що концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України.

Учасники концентрації здійснюють діяльність з надання медичних послуг, які включають, зокрема, медичну допомогу (діяльність лікарняних закладів, загальна медична практика, спеціалізована медична практика), діагностичні та лабораторні послуги.

Враховуючи, що основним видом діяльності учасників концентрації є надання медичної допомоги, в той час, як проведення інструментарних діагностичних та лабораторних досліджень є вторинним і надається з метою проведення кваліфікованого обстеження, та надання медичної допомоги, для цілей дослідження заявленої концентрації товарними межами ринку визначено медичну допомогу.

При цьому законодавство України не проводить розмежування у визначенні медичних послуг, що надаються державними/комунальними закладами охорони здоров’я та приватними закладами охорони здоров’я/приватними підприємцями.

Зокрема, державні і приватні заклади надають стандартизовані послуги, які є взаємозамінним, а приватні клініки зазнають значної конкуренції, в першу чергу, з боку державних закладів охорони здоров’я.

В умовах медичної реформи, що запроваджується в Україні, конкуренція між приватними та державними закладами за пацієнта тільки посилюється.

Зокрема, згідно Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 № 1013-р, повинні бути забезпечені рівні умови для доступу закладів охорони здоров’я всіх форм власності до укладення договорів з єдиним національним замовником медичних послуг (яким виступає Національна служба здоров'я України) у межах державного гарантованого пакета медичної допомоги.

Також слід зазначити, що законодавством України визначено єдиний підхід до тарифів медичних послуг на первинному рівні, які оплачуватимуться з державного бюджету всім без виключення медичним закладам, які уклали договори з НСЗУ та забезпечують надання первинної медичної допомоги за спеціальністю загальна практика-сімейна медицина, терапія, педіатрія.

Конкуренція між приватними та державними закладами за пацієнта ще більше посилиться із запровадженням реформи вторинної і третинної ланок медико-санітарної допомоги (спеціалізованої та високоспеціалізованої), впровадження якої заплановане на 2020 рік.

Сукупна частка учасників концентрації на ринку медичної допомоги в межах міста Києва, за підсумками 2016, 2017 та першого півріччя 2018 років не перевищує 35 %. Водночас ринок медичної допомоги в межах міста Києва є висококонкурентним: учасники концентрації зазнають і, після здійснення концентрації, продовжать зазнавати значної конкуренції з боку конкурентів, як великих багатопрофільних клінік, так і невеликих гравців всіх форм власності.

Дослідженням також встановлено, що:

ü    ціни учасників концентрації суттєво не відрізняються від цін на аналогічні базові послуги їх основних конкурентів.

ü    наявні врівноважуючі чинники, такі як значна влада покупця та можливості для вступу на ринок нових гравців;

ü    спостерігається тенденція постійного розвитку, тобто відбувається, і за прогнозами учасників ринку і далі відбуватиметься, збільшення кількості приватних закладів охорони здоров’я. За такої умови нові гравці можуть увійти на ринок в короткі строки та без значних витрат.

Враховуючи викладене, Комітет надав дозвіл на придбання компанією «SATUMCO LIMITED» (м. Лімассол, Республіка Кіпр) частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «БОРІС» (м. Київ, Україна), що забезпечує перевищення 50 % голосів у вищому органі управління товариства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux