Захист бізнесу під час війни. АМКУ розпочав чергову справу щодо недобросовісної конкуренції

Опубліковано 04 серпня 2022 року о 10:36

Попри дію військового стану в Україні, суб’єкти господарювання продовжують активно звертатися до Антимонопольного комітету з заявами щодо недобросовісної конкуренції. АМКУ детально розглядає кожне таке звернення, адже під час війни захист інтересів добросовісного бізнесу є пріоритетним. Загалом у період 01.01.22 до 01.08.22 до Комітету надійшло та розглядається 36 відповідних заяв, з них 18 - за час війни.  

Наразі суб’єкти господарювання найчастіше звертаються до АМКУ зі скаргами на копіювання зовнішнього оформлення їхньої продукції, неправомірне використання комерційної таємниці та поширення неправдивої інформації.

Наприклад, днями Антимонопольний комітет України розпочав справу проти ТОВ «Пілот-Україна» щодо порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Справу розпочато за заявою ТОВ «Пілот», в якій повідомляється, що ТОВ «Пілот-Україна» неправомірно використовує у своїй господарській діяльності комерційне найменування та логотип, схожі на ті, що використовує заявник. При цьому основним видом діяльності обох компаній є діяльність туристичних операторів.

У заяві стверджується, що ТОВ «Пілот», здійснює свою господарську діяльність і використовує відповідні позначення з 1998 року, а логотип – з 2012-го. Водночас його опонент та конкурент - ТОВ «Пілот-Україна» розпочав господарську діяльність 2020 року та згоди на використання схожої назви й логотипу від заявника не отримував.

На думку Комітету, використання товариством «Пілот-Україна» схожих позначень може мати на меті досягнення переваг у конкуренції шляхом використання цим підприємством чужої ділової репутації та досягнень.

При цьому ТОВ «Пілот» надало у заяві підтвердження напрацьованої ним ділової репутації, зокрема: дипломи, сертифікати, грамоти, подяки, листи-відгуки, рекомендовані листи тощо.

Заявник стверджує, що оскільки компанію-опонента заснували два його колишні співробітники, які були обізнані з діяльністю компанії та мали доступ до внутрішніх документів. Зокрема, компанія «Пілот-Україна» під час участі у одному з тендерів використовувала документи, що їй не належали, а мали відношення до діяльності ТОВ «Пілот».

Проаналізувавши факти, викладені у заяві, Комітет вирішив розпочати справу та збір доказів.


 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux