За введення в оману споживачів – 3,3 млн грн штрафу

Опубліковано 26 грудня 2023 року о 17:21

Антимонопольний комітет України 26 грудня 2023 року визнав, що приватне акціонерне товариство фармацевтична фабрика «Віола» вчинило порушення, передбачене статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення на тубі та упаковці засобу косметичного «Гепариновий крем, по 25 грам у тубі, виробник: ПрАТ ФФ «Віола» неправдивих відомостей, а саме: «противарикозний, протинабряковий, тонізуючий засіб».

Розгляд справи розпочато Комітетом за заявою ТОВ «ДКП «Фармацевтична Фабрика».

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, зокрема, із властивостей «противарикозний, протинабряковий, тонізуючий засіб» прослідковується фармакологічна дія виробу. Виріб, що позиціонується як такий, що має зазначені властивості, не може бути віднесений до косметичних засобів, оскільки така продукція підпадає під дію Закону України «Про лікарські засоби» і повинна бути внесена до Державного реєстру лікарських засобів України.

За повідомленням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, інформація, яка підтверджує лікувальні властивості засобу, зокрема, «противарикозний, протинабряковий, тонізуючий», не є предметом державної санітарно-епідеміологічної експертизи та не встановлюється її.

При цьому належних доказів на підтвердження властивостей «противарикозний, протинабряковий, тонізуючий засіб» засобу косметичного «Гепариновий крем, по 25 грам у тубі, виробник: ПрАТ ФФ «Віола», враховуючи особливості його складу, Комітету не надано.

Повідомлення ПрАТ ФФ «Віола» на тубі та упаковці цього косметичного засобу інформації про його властивості може вплинути на наміри споживачів щодо придбання такої продукції, у зв’язку з чим ПрАТ ФФ «Віола» може посилити конкурентну позицію та отримати перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на ринку виробів, які містять у своєму складі гепарин натрію, неправомірні переваги в конкуренції.

На ПрАТ ФФ «Віола» накладено штраф у розмірі 3 340 602 грн.

З огляду на те, що Відповідач не надав до Комітету належних доказів щодо припинення здійснення виробництва та реалізації засобу косметичного «Гепариновий крем, в тому числі шляхом зміни оформлення упаковки продукції, рішенням Комітету ПрАТ ФФ «Віола» зобов’язано припинити зазначене порушення.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux