З Днем Юриста! «Історичне» рішення АМКУ про державну допомогу підтримано судами!

Опубліковано 08 жовтня 2019 року о 16:45

Про суть справи

Державна допомога, яка визнана Комітетом недопустимою для конкуренції, виділялася на підставі «Комплексної Програми розвитку міського пасажирського транспорту на 2018 – 2023 роки», затвердженої рішенням Вінницької міськради від 22.12.2017 № 1003 (зі змінами від 23.02.2018 № 1081).

Надавач держдопомоги: Департамент енергетики, транспорту та зв`язку Вінницької міськради. 

Отримувач: комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія». 

Держдопомога: у формі фінансової підтримки – дотації на покриття збитків від надання послуг пасажирським автомобільним транспортом загального користування, включаючи втрати від безкоштовного перевезення пасажирів муніципальним автотранспортом у дні відзначення загальнодержавних, загальноміських, новорічних та інших свят і заходів, на період з 01.01.2018 по 31.12.2023 у сумі 407 772,2 тис. грн. 20.11.2018 Комітет прийняв рішення № 652-р, яким визнано цю держдопомогу недопустимою для конкуренції відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Про правомірність рішення АМКУ

КП «Вінницька транспортна компанія» є суб`єктом господарювання у розумінні ст. 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Тобто, ця компанія конкурує з перевізниками, які здійснюють автобусні перевезення пасажирів на одному й тому ж маршруті загального користування у м. Вінниця.

Вибірковість надання підтримки саме для КП «Вінницька транспортна компанія», без проведення відповідного конкурсу, встановлює для нього переваги. Це призводить до спотворення конкуренції на відповідному ринку послуг із перевезення пасажирів. Оскільки державну допомогу Компанія отримала до прийняття рішення Комітету, її було визнано незаконною, постановлено припинити та повернути.

Надавач держдопомоги не погодився з рішенням Комітету. Позиваючись до Окружного адміністративного суду міста Києва – намагався визнати його протиправним і скасувати. Отримавши відмову першої інстанції, Позивач подав апеляційну скаргу. Шостий апеляційний адміністративний суд також не задовольнив скаргу, поставивши остаточну крапку у цій справі, яка не підлягає оскарженню.

Судом встановлено, що Комітет прийняв рішення у межах повноважень, відповідно до діючих законів України, що підтверджує його чинність та правомірність.

Всіх причетних – з професійним святом!

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux