Юрій Терентьєв: дерегуляція повинна відбуватися з метою розвитку конкуренції

Опубліковано 23 березня 2017 року о 18:34

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM390image002.jpgПро це 22 березня 2017 року під час Legal FMCG & Retail Forum зазначив Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв, висловив позицію органу стосовно конкуренції у ритейлі, а також проаналізував роль АМКУ в регулюванні цього ринку.

Юрій Терентьєв зазначив, що відносини в ритейлі за останні 15-20 років зазнали значних змін, перейшовши від традиційної торгівлі до розвитку торгівлі сучасних форматів. Роль ритейла в економіці займає особливе місце.

Він зауважив, що Комітет не є прямим регулятором, у тому числі  ритейлу, його функція правозастосовча - захищати економічну конкуренцію через боротьбу із порушеннями, контроль за концентрацією та сприяти її розвитку шляхом адвокатування. Юрій Тереньєв висловив сподівання, що підписаний у грудні  2016 року Меморандум між АМКУ, Мінагрополітики та ДСПП допоможе розмежувати функції і повноваження між органами державної влади з метою ефективної роботи на ринках соціально-важливих товарів, які формують «продовольчий кошик» споживача.

Голова Комітету наголосив на тому, що  одним із шляхів вирішення проблем конкуренції в ритейлі є саморегулювання, в тому числі, із застосуванням таких інструментів АМКУ, як Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM577image004.jpgзатвердження розроблених учасниками ринку кодексів добросовісних практик ведення бізнесу. Недосконалість регулювання суб’єкти можуть частково компенсувати шляхом  отримання висновків щодо кваліфікації дій, рекомендаційних роз’яснень та дозволів на узгоджені дії.

«Дерегуляція повинна відбуватися з метою розвитку конкуренції, адже за останні 25 років практика цінового регулювання продемонструвала свою неефективність. Обмежувальні заходи не впливають позитивно на ринкові відносини, а провокують Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM500image006.jpgпорушення. Замість того, щоб конкурувати між собою, учасники ринку шукають способи спільного обходу державного регулювання. Не треба намагатися вирішувати точкові завдання економічного регулювання за допомогою інструментів конкурентного відомства», - прокоментував Юрій Терентьєв, відповідаючи на запитання модератора про ступінь регулювання ринку.

Підсумовуючи другу сесію, присвячену рекламі та недобросовісній конкуренції, Оксана Дягілєва, начальник управління розслідувань недобросовісної конкуренції Антимонопольного комітету України, розповіла присутнім про практику застосування статті 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Вона поділилась підходами Комітету до визначення інформації, яка вводить в оману, навівши приклади нещодавно розглянутих справ, в яких Антимонопольний комітет встановив порушення.

Аналізуючи міжнародну практику Оксана Дягілєва зазначила, що «на думку колег із американського відомства, практика Комітету, його підходи, інструменти та розуміння відповідають світовій тенденції правозастосування».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux