Єврокомісія оприлюднила висновок щодо відповідності конкурентного законодавства України acquis ЄС

Опубліковано 03 лютого 2023 року о 17:31

Європейська Комісія оприлюднила аналітичний звіт про відповідність України законодавству Європейського союзу. Документ доповнює попередні висновки від червня 2022 року щодо заявки України на вступ до Євросоюзу. Рівень наближення до законодавства ЄС Комісія оцінювала на основі відповідей на опитувальник, а також інформації, отриманої в рамках інтенсивних діалогів, що проводилися протягом багатьох років в рамках Угоди про асоціацію.

У документі міститься аналіз різних сфер на відповідність стандартам законодавства ЄС. Зокрема, у частині, що стосується відповідності конкурентного законодавства України, йдеться про необхідність продовження процесу узгодження законодавчої бази у сфері конкуренції та державної допомоги з відповідними частинами acquis ЄС. Також у звіті наголошується, що прийняття доопрацьованих законопроектів про захист конкуренції та щодо державної допомоги значно покращить ситуацію.

В цілому конкурентне законодавство України узгоджене із законодавством ЄС, йдеться у документі. Зокрема, Закон «Про захист економічної конкуренції» (ЗЗЕК) широко відображає положення Договору про функціонування Європейського Союзу, а пропозиція щодо внесення змін до ЗЗЕК спрямована на подальше узгодження із законодавством ЄС, пройшла перше читання в парламенті в липні 2021 року (ред. законопроект №5431).

Також окрема частина звіту присвячена інституційній структурі Антимонопольного комітету України, який визначено як операційно незалежний орган. Водночас зауважується, що деякі фундаментальні права, такі як право судів безпосередньо застосовувати конкурентне законодавство та право відомства самостійно визначати пріоритети своєї діяльності досі відсутні в українському законодавстві.

Окремою частиною звіту є огляд щодо державної допомоги. У документі зазначається, що відповідне законодавство частково узгоджене із законодавством ЄС лише в деяких сферах. Попри те, що після початку війни було призупинено застосування законодавства щодо державної допомоги, АМКУ продовжив роботу над наближенням українського законодавства до стандартів ЄС, розробив і прийняв критерії допустимості для надання державної допомоги у різних сферах та удосконалив свою практику розгляду справ.

У звіті наголошується, що ухвалення парламентом розроблених за сприяння АМКУ важливих поправок до Закону України "Про державну допомогу" (ред. законопроект №5648) суттєво допоможе Україні наблизити законодавство у цій сфері до європейського.

Окремо у звіті наголошено, що дотримання правил державної допомоги в Україні залишається проблемою, оскільки міністерства та інші надавачі не завжди повідомляють АМКУ про заплановані заходи. Загалом Україна має вжити заходів для підвищення прозорості відносин між державою та державними підприємствами, йдеться у документі.

Варто зазначити, що прогалини, згадані у звіті, наразі включено до другого етапу реформи конкурентного законодавства, пропозиції до якого розробляються АМКУ спільно з проектами ЄС Twinning та SESAR.

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux