Як світові конкурентні відомства вивчають ринки. В АМКУ відбувся міжнародний круглий стіл

Опубліковано 23 липня 2021 року о 14:31

Обмін досвідом заради прискорення розробки нової методики дослідження ринків та посилення інституційної спроможності . В АМКУ відбувся круглий на тему «Посилення повноважень Антимонопольного комітету України в частині проведення ринкових досліджень».

У заході, окрім представників Комітету, взяли участь професор Вільям Ковачич - колишній голова Федеральної торгової комісії США, Голова Відомства з питань конкуренції та ринків Великої Британії Джонатан Скотт, керівниця Федеральної комісії Мексики з питань економічної конкуренції Алехандра Паласіос, голова Ради з питань конкуренції Литовської Республіки Шарунас Кесераускас,  представники делегації Європейського Союзу та Посольства США в Україні та інші.

Відкриваючи дискусію голова Антимонопольного комітету України зазначила, що українське законодавство у частині дослідження ринків ще потребує вдосконалення. І подякувала міжнародним партнерам за надану можливість значно прискорити цей процес. Вона нагадала, що у 2018 році за підтримки іноземних фахівців уже було підготовано проєкт Методики визначення ринку. Утім його ухвалення зупинилося на стадії громадського обговорення.

Поміж тим, наголосила Ольга Піщанська, напрацювання такої Методики є вкрай важливим інструментом для ухвалення рішень про концентрації та під час досліджень можливих зловживань монопольним становищем на ринку.

«В Україні самого лише правильного застосування конкурентного законодавства для досягнення економічного росту замало. Дотримання та розвиток конкуренції – це спільна праця не лише АМКУ, але й решти державних органів та інституцій. Це гарантує не лише потужний ефект, а і баланс відповідальності та підзвітності Антимонопольного комітету. Разом з посиленням інструментів Комітету необхідне і збільшення його інституціональної та політичної незалежності», - констатувала Ольга Піщанська.

 Сторони обговорили досвід Мексики та Великої Британії щодо використання нових юридичних повноважень для посилення конкуренції на монополізованих ринках. Як зазначили представники цих країн,  ключовими елементами успіху, крім нових законодавчих інструментів, були політична воля та надійний судовий контроль.

На думку міжнародних партнерів, Україна також могла б адаптувати окремі підходи та практики їхніх відомств для демонополізації власних ринків, таких як електроенергетика, транспортна галузь та ін. 

Принагідно учасники круглого столу обмінялися досвідом щодо розслідування окремих видів порушень, обговорили ефективність надання рекомендацій органам влади, а також - практику залучення до антимонопольних розслідувань незалежних експертів.

Набутий досвіт АМКУ має намір використати для покращення практики дослідження ринків та імплементувати у майбутні законодавчі ініціативи, - резюмувала наприкінці круглого столу голова українського конкурентного відомства. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux