Відбудовувати країну після перемоги та разом формувати майбутнє. Відбулася зустріч АМКУ з Американською торговельною палатою

Опубліковано 21 грудня 2022 року о 17:01

Головні напрямки діяльності Антимонопольного комітету у 2023 році, поточний стан реформи антимонопольного законодавства, підготовка Проекту порядку опитування споживачів та рекомендації АМКУ органам влади. Такими були головні питання, які обговорювалися під час традиційної щорічної зустрічі АМКУ з членами Американської торговельної палати в Україні.

У вступному слові голова АМКУ Ольга Піщанська відзначила ключову роль відповідального бізнесу у формуванні стійкості вітчизняної економіки до викликів сьогодення.

«Ми дякуємо бізнесу за те, що він знаходить можливості, щоб працювати у цих складних умовах та розвиватися. Зараз економічний – це другий фронт у нашій державі. Задля нашої перемоги, економіка має працювати за усталеними ринковими принципами. І надалі наше основне завдання – відбудовувати Україну та разом формувати її майбутнє. Роль бізнесу в цьому процесі визначальна», – зазначила голова АМКУ.

Своєю чергою віцепрезидентка АТП Тетяна Прокопчук зазначила, що компанії, які працюють в Україні, у більшості, позитивно налаштовані щодо подальшої діяльності та загалом майбутнього нашої держави.

«Згідно з опитуванням, яке ми провели серед членів Палати, 70% опитаних компаній продовжують свою діяльність повною мірою, 30% - частково. 98% опитаних планують продовжити свою діяльність в Україні у 2023 році, а 94% вважають, що ані «блекаути», ані інші ушкодження, які завдаються Україні не завадять нашій країні перемогти», - повідомила віцепрезидентка АТП.

Співголова Комітету з конкуренції АТП Олексій Пустовіт також відзначив позитивну роль АМКУ у підтриманні конкурентного середовища в країні під час воєнного стану та високу організаційну дисципліну Комітету.

Окремо учасники зустрічі зупинилися на обговоренні поточної редакції законопроекту №5431. Зокрема йшлося про такі чутливі для бізнесу питання як відшкодування шкоди, оновлення процедури надання дозволу на концентрацію та розпорядження про примусове виконання рішень Комітету. Наразі документ очікує на друге читання у парламенті й, за словами голови АМКУ, з високою ймовірністю воно відбудеться уже на початку наступного року.

Ольга Піщанська наголосила, що зміни, які пропонується запровадити у законопроекті №5431 значним чином посилюють захист прав бізнесу та водночас запроваджують більш жорсткі вимоги до роботи Антимонопольного комітету.

Щодо пріоритетних напрямків роботи Комітету на 2023 рік Ольга Піщанська зазначила, що окремі питання будуть перехідними з 2022 року, оскільки мають глобальний характер. Мова, щонайперше, йде про виявлення й припинення порушень конкурентного законодавства на енергетичних ринках та ринках світлих нафтопродуктів.

«Також у проекті пріоритетних для АМКУ у наступному році питань буде виявлення та припинення порушень у сфері приватизації державного майна, дослідження ринків будівельних матеріалів та робота на ринках банківських й фінансових послуг. Адже після перемоги очікується надходження значного обсягу інвестицій в Україну», – зауважила очільниця АМКУ.

У підсумку учасники зустрічі домовилися і надалі підтримувати активну комунікацію, зокрема щодо законодавчих змін, які стосуються реформи конкурентного законодавства.

Нагадаємо, Американська торговельна палата в Україні – це громадська неприбуткова організація, яка представляє інтереси великих інвесторів, які працюють в Україні, а також працює над залученням нових інвесторів на ринок. Робочі зустрічі АМКУ та АТП є традиційними та відбуваються щороку. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux