Верховний Суд підтримав АМКУ у тютюновій справі щодо ТОВ "Тедіс Україна"

Опубліковано 20 червня 2018 року о 18:14

19 червня 2018 року, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглянув справу за касаційною скаргою ТОВ «Тедіс Україна» у справі про скасування рішення Антимонопольного комітету України від 16.12.2016 № 551-р, яким на ТОВ «Тедіс Україна» було накладено штрафи у сумі 431,2 млн. грн. за зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет. Рішення Комітету в цілому залишено в силі (крім словосполучення в одному з пунктів резолютивної частини, яким конкретизувався спосіб усунення причини та припинення порушення).

Рішенням від 16.12.2016 року № 551-р Комітет визначив, що у період із 2013 року по вересень 2015 року ТОВ «Тедіс Україна», яке займало монопольне становище на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет із часткою понад 99,5 %, зловживало монопольним становищем шляхом встановлення таких цін реалізації сигарет, які було б неможливо встановити за умов існування значної конкуренції на ринку, а також шляхом одностороннього (без погодження з покупцями) обмеження обсягів реалізації замовлених покупцями сигарет (відмова від відвантаження), при відсутності в покупців альтернативних джерел придбання сигарет на ринку. За ці порушення Комітет наклав на ТОВ «Тедіс Україна» штрафи на загальну суму прибл. 431,2 млн. грн., а також встановив зобов’язання припинити порушення та усунути його причини і протягом 3 років надсилати Комітету щомісячні звіти щодо 10 найбільших за обсягами реалізації артикулів, ціни закупівлі та реалізації сигарет.

ТОВ «Тедіс Україна» оскаржив рішення Антимонопольного комітету в судовому порядку, але і суд першої інстанції, і апеляційний суд відмовилися скасовувати це рішення, визнавши його обґрунтованість та правомірність.

Верховний Суд сьогоднішньою постановою у цілому підтвердив рішення судів попередніх інстанцій, за одним винятком: з пункту 6 резолютивної частини рішення Комітету, яким ТОВ «Тедіс Україна» було зобов’язано усунути причини виникнення й припинити порушення, було вилучено словосполучення, яке конкретизувало спосіб такого усунення (а саме: «…що має базуватися на аналізі співвідношення прибутковості та витрат за кожним напрямом діяльності, виокремлюючи, зокрема, реалізацію кінцевим споживачам та реалізацію на умовах самостійного вивозу»).

Таким чином, рішення Комітету в частинах визнання ТОВ «Тедіс Україна» монополістом на загальнонаціональному ринку дистрибуції сигарет, кваліфікації його дій на ринку у період 2013 – вересень 2015 рр. як зловживання монопольним становищем, накладення штрафів на загальну суму 431,2 млн. грн., встановлення зобов’язань усунути причини виникнення та припинити порушення, а також зобов’язання щомісячно протягом 3 років звітувати перед Антимонопольним комітетом – залишаються в силі.

Постанова Верховного Суду набрала чинності з моменту її прийняття, тобто, з 19.06.2018, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Відзначимо, що ТОВ «Тедіс Україна» на сьогодні частково виконав рішення Антимонопольного комітету України, сплативши добровільно до державного бюджету майже 300 млн. грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux