Верховний Суд повернув на повторний розгляд справи про зловживання монопольним становищем «Зеонбудом» та «ДТЕК Західенерго»

Опубліковано 07 вересня 2022 року о 13:41

Верховний Суд 6 вересня 2022 року вирішив повернути дві справи - про зловживання монопольним становищем ТОВ «Зеонбуд» та про зловживання монопольним становищем АТ «ДТЕК Західенерго» на Бурштинському енергоострові, на повторний розгляд.

Таким чином Верховний Суд дійшов висновку, що рішення судів попередніх інстанцій про скасування рішень Комітету щодо цих компаній є необґрунтованими.  Відтак суди під час нового розгляду справ повинні будуть повторно надати оцінку всім обставинам встановленим Комітетом та заново оцінити доводи АМКУ про наявність правопорушень у діях компаній. 

Нагадаємо, 14 грудня 2020 Комітет оштрафував на 25 млн 725 тис 533 грн ТОВ «Зеонбуд» за зловживання монопольним становищем під час надання послуг з трансляції телепрограм загальнонаціональних каналів у цифровому форматі DVB-T2. Товариство також зобов’язали припинити порушення.

ТОВ «Зеонбуд» оскаржило рішення АМКУ у суді. За результатом розгляду позовної заяви суди першої та апеляційної інстанції скасували рішення Комітету. Водночас Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Комітету у цій справі та скасував рішення прийняті попередніми судовими інстанціями на користь ТОВ «Зеонбуд». Після цього рішення Верховного Суду 6 вересня 2022 року ТОВ «Зеонбуд» сплатило штраф в повному обсязі.

Також 15 грудня 2020 Комітет оштрафував групу ДТЕК у складі двох суб’єктів господарювання на 275,2 млн грн за зловживання монопольним становищем на Бурштинському енергоострові.

АТ «ДТЕК Західенерго» не сплатило штраф та оскаржило рішення Комітету у судовому порядку. Господарський суд міста Києва та Північний апеляційний господарський суд визнали недійсним рішення Комітету в частині «на підставі недоведеності правопорушення в діях АТ «ДТЕК Західенерго».

У відповідь Комітет звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду. Її було частково задоволено, а рішення попередніх судів скасовано. Справу «Бурштинського енергоострова» передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Одним з головних принципів діяльності Комітету є захист конкуренції на засадах рівності фізичних та юридичних осіб перед законом та пріоритету прав споживачів. Відтак під час повторних розглядів цих справ АМКУ докладатиме максимальних зусиль, щоб довести правомірність своєї позиції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux