В АМКУ створено Державний реєстр суб'єктів господарювання, притягнутих до відповідальності

Опубліковано 29 травня 2024 року о 12:26

У Законі України «Про захист економічної конкуренції» визначено, що Антимонопольний комітет України веде та оприлюднює єдиний відкритий Державний реєстр суб’єктів господарювання, яких притягнуто до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів.

Наразі суб’єкти господарювання, що вчинили порушення, передбачене пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» вносяться Антимонопольним комітетом України до Зведених відомостей щодо спотворення результатів торгів, які постійно оновлюється та оприлюднюється на вебсайті Комітету. Зведені відомості розміщуються у вигляді файлу excel, який користувачам потрібно щоразу завантажувати, що створює додаткові бар’єри доступу до інформації.

Також відповідно до пункту 4 частини першої статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі» замовник приймає рішення про відмову суб’єкту господарювання в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника, зокрема, якщо такий суб’єкт господарювання протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за порушення у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів). Тому питання доступності до таких відомостей є суттєвим. І для забезпечення оптимальної відкритості інформації про порушників, Комітет в тестовому режимі розробив та забезпечив доступ до Державного реєстру.

Завдяки цьому Державному реєстру користувачі мають можливість оперативно відслідковувати інформацію про наявність або відсутність учасників торгів у переліку порушників законодавства про захист економічної конкуренції. Також реєстр дає можливість здійснювати пошукові запити, робити вибірку інформації за багатьма критеріями, дозволяє формувати відповідні витяги тощо.

Створення такого реєстру позитивно впливає на оперативність оновлення інформації, а також покращує доступність таких відомостей для користувачів як стаціонарної комп’ютерної техніки, так і мобільних пристроїв.

З Державним реєстром суб’єктів господарювання, яких притягнуто до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів, можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.amcu.gov.ua/ (працює у тестовому режимі).

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux